DOOL en Ggu:ll in 013

DOOL, de nieuwe band van onder andere Ryanne van Dorst, aangevuld met leden van Gold en The Devil’s Blood is samen met Ggu:ll bezig aan hun Nederlandse tournee en deed daarmee 013 aan. Ggu:ll heeft zijn roots in Tilburg waardoor ikzelf al goed bekend was met deze band, DOOL heeft mij weten te overtuigen op de afgelopen editie van Into the Void. Logischerwijs kon ik deze show dus ook niet aan mij voorbij laten gaan.

Ggu:ll opent de avond met een partij muziek die je uitnodigt om de krochten van je ziel te openen. Als zware olie sijpelt de muziek binnen en bouwt de band op naar iets groters, terwijl ze flirten met black-, post-  en logge doom-metal. De band klapt met een intensiteit die je tot op het bot raakt. De intensiteit van de sfeer die deze mannen neerzetten, maakt het dat ik het bijna zonde vind om hier een gehele muzikale studie op los te laten. Dit is meer een band waar ik graag wil proberen om het gevoel dat het oproept te willen beschrijven. Het is muziek voor de zwaarmoedige gevoelsmensen onder ons.  De spanning blijft de gehele set aanwezig en er zit een duidelijke wisseling in van thematiek en gelaagdheid. Ogen dicht en ervaar. Wellicht wat vreemd om te doen, maar naar mijn idee toch de beste manier om deze muziek te ervaren en te voelen. Het is meeslepend en op punten steekt het in je aderen als een naar goedje waar je graag meer van zou lusten. Dit goedje geven ze je ook, ze bouwen hiernaar op en voldoen aan hetgeen waar je gevoel om schreeuwt. De hoogtepunten blijven niet uit en komen regelmatig als een klap in je gezicht. Slopend.

DOOL is een wat toegankelijkere band dan Ggu:ll. De band grijpt je vast met sprekende teksten die je meenemen in een kwaliteitsspel der liederen. Het zijn liedjes en het nodigt uit om mee te gaan in het lief en leed die vertolkt zitten in de teksten van Ryanne van Dorst. Al met al is het een kneiterstrakke band die een moddervette sound neerzet, rockende gitaren die de nummers meer diepgang geven. DOOL begint met Vantablack, een nummer van haar debuutalbum “Here now, There then”, waarvan we vanavond overige alle nummers te horen krijgen. Vantablack begint met een inleidend gitaarspel dat je al vrij snel meesleept naar wat komen gaat en wordt al gauw een pak intenser. Het nummer zet direct de toon voor de rest van de show. DOOL zet de kleine zaal van 013 met eenvoud vol en iedereen gaat mee met haar interessante mix waarin haat en hoop elkaar af lijken te wisselen. De gehele band zet een performance neer die zoals het boekje gaat, alle bandleden zetten enkel en alleen kwaliteit neer waar men qua muzikaliteit en performance een flink voorbeeld aan kan nemen. Zo moet het, om het even boers te zeggen.

 

Check meer foto’s van deze avond hier.

  • Tekst: Kaat van Doremalen
  • Foto’s: Jurgen van Hest