Eldamar – A Dark Forgotten Past

Dat de wereld van Tolkien nog een inspiratiebron is voor velen, bleek vorig jaar nog maar eens. Het eenmansproject Eldamar debuteerde vorig jaar met ‘The Force of the Ancient Land’, dat als soundtrack voor Tolkien’s wereld niet had misstaan. Inmiddels is Eldamar toe aan een tweede full length. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze release had beter achterwege gelaten kunnen worden.

Hoe wonderschoon The Force of the Ancient Land is, zo vervelend is A Dark Forgotten Past. De koorzang waar dat in het debuutalbum op de juiste momenten werd ingezet, bestrijkt hier een groot deel van de speeltijd. En na twee nummers gaat dat al behoorlijk op de zenuwen werken. Tevens lijkt A Dark Forgotten Past bij wijlen een pakket van samengeraapte stukken die nog over waren van de schrijfsessie van The Force of the Ancient Land. De riffs, voor zover we die al terug horen, zijn tamelijk ongeïnspireerd en achter de meeste nummers zit ook totaal geen opbouw of gedachte. En tot overmaat van ramp worden dezelfde melodieën tot in den eindeloze herhaald. Oh, en de ‘fade-ins’ en ‘fade-outs’ op deze plaat zijn ook zeer ergerlijk.

Gelukkig is het niet helemaal treurnis alom met deze tweede plaat van Eldamar. De betere momenten op A Dark Forgotten Past zijn wanneer de Noor de koorzang achterwege laat en dat gebeurt zo waar voor het grootste gedeelte in A Secret by the Branches, dat behoorlijk Lustre-achtig aanvoelt. Ook de nummers Ancient Sorcery en The Passing zijn niet heel slecht, waar er met een keyboardmelodie zelfs enige vorm van verfrissing opduikt.

Toch wegen de positieve punten niet op tegen de negatieve punten. Hoewel er zeker ook iets goeds aan te merken valt op A Dark Forgotten Past, voelt dit tweede album aan als gemakzuchtigheid van de Noor achter Eldamar. Want als er iets langer de tijd was genomen voor het componeren van de nummers voor deze plaat, was er ongetwijfeld een beter product uitgekomen. Helaas is met name de koorzang op A Dark Forgotten Past een bijzonder vervelend iets, om over de overige punten nog maar te zwijgen. Tolkien zal zich in zijn graf omdraaien bij deze release.

Tracklist:

  1. Return of Darkness
  2. Another Journey Begins
  3. In Search for new Wisdom
  4. A Secret by the Branches
  5. Ancient Sorcery
  6. The Passing
  7. New Understanding

Score: 50/100

  • Release: December 2017
  • Label: Northern Silence Productions