Eye of Solitude – Cenotaph

DOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!! Met die snelheid gaat het er ongeveer aan toe op de nieuwe plaat van Eye of Solitude, het is maar dat je het vast weet. Voorgaande EP Dear Insanity was al een gigantisch trage brok aan duisternis, maar met Cenotaph gaan de Britten nog een stapje verder. Houd je dus goed vast – of niet. Hier gaan we.

De openingstrack, en meteen het titelnummer, zet direct de sfeer voor Cenotaph. Wie een pleurishekel heeft aan alles wat vrolijk is, zit direct gebakken. Langzaamaan (huehue) wordt er vanaf de openingsminuut gewerkt naar een ambientgedeelte halverwege de song. Uiteindelijk volbloeit dit tot een buitengewoon droevige climax die nog triester is dan toen wanneer jij je eerste huisdier verloor. En dit is pas slechts het begin.

Met de snelheid van een segrijnslak en de zwaarte van een Afrikaanse olifant, begeven we ons door de overige drie nummers. A Somber Guest tapt een beetje uit hetzelfde vaatje als Cenotaph, zij het dat de climax in A Somber Guest nog verpletterender werkt. This Goodbye. The Goodbye en Loss vormen pas echt de dieptepunten van deze plaat, wat in dit geval eens een compliment is. This Goodbye. The Goodbye voelt aan als een bondigere, doch extremere versie van Dear Insanity en hakt zodanig in op je, dat het daadwerkelijk lijkt dat je een geliefde of naaste (voor eeuwig) vaarwel hebt gezegd. Loss is de slotmis van Cenotaph en zal als een destructieve aardbeving genadeloos jouw tere zieltje en alles eromheen verpletteren.

Zwaarder en duister dan dit Cenotaph zal het niet worden. Maar dat niet alleen, het is opvallend hoe in raptempo (ironisch genoeg) Eye of Solitude kwaliteit na kwaliteit blijft afleveren. Cenotaph is een nieuw klein meesterwerkje, en kan zich makkelijk meten met de beste releases uit het funeral doom genre. Laat er dan ook geen twijfel bestaan dat Eye of Solitude de beste funeral doom-band van dit moment is.

Tracklist:

  1. Cenotaph
  2. A Somber Guest
  3. This Goobye. The Goodbye
  4. Loss

Score: 90/100

  • Label: Eigen Beheer
  • Release: September 2016

Links: