Rebirth of Nefast – Tabernaculum

Rebirth of Nefast is het geestenkind van Wann, die beter bekend is als Stephen Lockhart; de befaamde eigenaar van Studio Emissary in Reykjavik te IJsland en voormalig bassist van blackmetaloutfit Sinmara. Uit die befaamde studio zijn onder meer (logischerwijs) Apopthic Womb van Sinmara en Flesh Cathedral van Svartidauði verschenen en zo heeft de beste man zich al een nodige status verschaft. Die status schroeft Wann nog eens gemakkelijk op met Tabernaculum.

Tabernaculum verscheen afgelopen week, na een hoop jaren aan zorg en toewijding. Niet geheel verwonderlijk, gezien de gelaagdheid, complexiteit en de totale lengte van de plaat en feit dat Wann alles persoonlijk zelf geschreven heeft en met uitzondering van de drums (Bjarni Einarsson; Sinmara, Slidhr en Wormlust) ook alles zelf ingespeeld en opgenomen heeft. Rebirth of Nefast bevindt zich in het, wellicht niet heel verrassende, straatje van Svartidauði en Slidhr. Zwaar riffwerk met een hoop dissonantie wisselt zich af met kalmere momenten waarin de atmosfeer centraal staat. Bij wijlen is zelfs ruimte voor melodie, zoals in Alignment Divine. Tevens zijn de vele tempowisselingen gedurende het album zeer indrukwekkend. Het zorgt er echter voor dat Tabernaculum niet de meest toegankelijke plaat is en geeft zodoende zijn vele geheimen pas prijs na een behoorlijk aantal luisterbeurten. Niet dat dit een probleem is; want dit debuut van Rebirth of Nefast heeft een aantrekkingskracht van jewelste.

En dat is misschien wel de grootste kracht van Tabernaculum. Want hoewel dit werkje zeker niet makkelijk te doorgronden is, grijp je keer op keer terug naar deze plaat. Er hangt een heerlijk duistere atmosfeer rondom dit album en het vakmanschap dat er vanaf spat is enorm. Alles lijkt simpelweg te kloppen van begin tot eind. Van de uitstekende, sfeeropbouwende intro in The Lifting of the Veil, tot aan de sublieme, chaotische apotheose van Dead the Age of the Hollow Vessels, die vervolgens nog twee minuten nazindert.

Het moge duidelijk zijn dat Tabernaculum verplichte kost is voor iedere fan van het (IJslandse) black metal genre. Wellicht wat moeilijker te behappen dan zijn soortgenoten vanwege zijn (nog grotere) gelaagdheid en vele tempowisselingen, is dit debuut van Rebirth of Nefast er eentje dat zich langzamerhand ontvouwt tot een schitterend werkje. Het vakmanschap straalt er van alle kanten vanaf en de jarenlange zorg en toewijding die besteed zijn aan Tabernaculum betalen zich uit. Waanzinnig.

Tracklist:

  1. The Lifting of the Veil
  2. The First Born of the Dead
  3. Alignment Divine
  4. Carrion Is a Golden Throne
  5. Magna – Mater – Menses
  6. Dead the Age of Hollow Vessels

Score: 95/100

  • Label: Norma Evangelium Diaboli
  • Release: Maart 2017