Spectral Voice – Eroded Corridors of Unbeing

Na vijf demo’s en twee splits is het dan nu tijd voor ‘het echte werk’. Spectral Voice laat in de herfst van dit jaar (eindelijk) zijn eerste langspeler Eroded Corridors of Unbeing los op de wereld en verdorie, is me dat een dijk van een plaat geworden.

Vanaf de eerste track klinkt de liefde voor loodzware (death)doommetal namelijk meteen al goed door. Drums als donderslagen, riffs als een gigantische en ondoordringbare storm die traag over het land kruipt en alles op zijn pad verplettert – Irma zou er haast jaloers van worden. De mix is vuil, heel vuil en geeft de plaat een primitieve, rauwe toon. Het gebruik van vocals is goed doordacht; in de plaats van in het wilde weg de volle 46 minuten vol te schreeuwen, springt men hier eerder zuinig om met het gegeven. De diepe grunts worden over het algemeen op hetzelfde niveau gehouden als de massieve instrumentale partijen en doen zo dienst als aanvulling op de aardsdonkere, bijna benauwde sfeer die de muziekstukken uitademen. Met enkele nummers boven de tien minuten en alle overige nummers die daar aardig bij in de buurt komen, voelt de plaat naar mijn mening soms iets té traag aan (vooral bij de zeer uitgebreide doom-stukken), maar op tijd en stond worden gelukkig enkele interessante, onverwachte geluiden of wendingen toegevoegd om de aandacht terug te winnen.

Wees dus gewaarschuwd: Eroded Corridors of Unbeing is absoluut géén licht verteerbare plaat. ‘Kalm beginnen’ staat niet in het woordenboek van Spectral Voice en dit debuut is meteen een stevige brok absolute duisternis geworden – death/doommetal zoals het hoort – en een must-have voor alle fans van het genre.

Spectral Voice staat op zondag 8 oktober in Magasin 4 te Brussel, samen met Blood Incantation en Kosmokrator.

Tracklist

  1. Thresholds Beyond
  2. Visions of Psychic Dismemberment
  3. Lurking Gloom
  4. Terminal Exhalation
  5. Dissolution

Score: 85/100

  • Label: Dark Descent Records
  • Release: oktober 2017