Wormlust, Mannveira & Grey Aura @ dB’s, 11 oktober 2016

Dinsdagavond 11 oktober. Winter is het nog lang niet, maar bij deze avond zou je toch even denken van wel. Een IJslandse package met Mannveira en Ljáin (de live-incarnatie van Wormlust deze tour) doet dB’s aan en als kers op de taart is er ook nog support van Grey Aura, dat onder andere de barre tochten van Willem Barentsz bezingt. Mede dankzij een prima organisatie van Footprints in the Void, is het deze avond kou kleumen en ten onder gaan in een compleet geschifte duisternis. Te beginnen met Grey Aura.

Grey Aura’s debuutplaat, Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort, maakte behoorlijk wat indruk op mij. Niet alleen vanwege het zeer ambitieuze concept rondom Willem Barentsz, de Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger die onder andere de kusten van Nova Zembla verkende, maar ook vanwege de uitstekende muziek dat dit duo schrijft. De kille black metal, die desondanks ook vol sfeer hangt, sluit naadloos aan op de barre tochten die Willem Barentsz aflegde. Live bleek dit ook niet anders. Minimale verlichting door middel van twee ijzig gekleurde spotlights en een speciaal optreden van een danseres. Allemaal bijzonder sfeervol dus. En op enkele schoonheidsfoutjes na, een uitstekend optreden. Andermaal iets om als Nederlander trots op te zijn.

grey-aura-dbs-9

Met Mannveira is het iets andere koek. IJslandse agressie in zijn beste vorm. Helaas lijkt de black metal weinig te doen met het publiek. Tenzij er binnen in het hoofd, niet toonbare, diep complexe processen aan de gang zijn om deze muziek op een bepaalde manier te verwerken. Maar laten we eerlijk wezen: zo ingewikkeld is de muziek van Mannveira ook weer niet. Het is een flinke dosis agressie en energie dat het IJslandse viertal ons vol overgave voorschotelt. Met een setlist die het indrukwekkende materiaal van ep Von er eitur en de onlangs verschenen split met Ellorsith combineert, kan er ook weinig fout gaan. Ja op het feit na dan, dat er vrijwel geen kracht uit ging van het merendeel van de aanwezigen. Desondanks krijgt Mannveira na afloop een bescheiden applausje. En dat is slechts het minste wat deze band verdient.

mannveira-dbs-12

mannveira-dbs-15

Ljáin is de live-incarnatie van Wormlust voor deze tour. Ljáin is voortgekomen uit een serie dromen en nachtmerries waarin Hafsteinn Viðar, de man achter Wormlust en Ljáin, zichzelf zag optreden in een band met louter zwarte silhouetten. En zo geschiedde.

Naar alle waarschijnlijkheid was dit de eerste en laatste keer dat Ljáin live te bewonderen is. Wie de twee ep’s Endasálmar en Klofnar Tungur heeft gecheckt (en degenen die dat nog niet hebben gedaan, raad ik aan dat zo snel mogelijk te doen), zal weten dat de muziek van Ljáin behoorlijk duister is. Of, zoals al enigszins vermeld, als een bijzonder duistere nachtmerrie. Deze maelstrom van gitzwarte duisternis fuckt compleet met je geest en laat al het bestaan van levende organismen doen vergeten. Drie kwartier lang overrompelde vier donkere schimmen ons met deze nachtmerrie, om je uiteindelijk uit elkaar gerukt achter te laten. Zonder twijfel een van de meest speciale ervaringen die ik tot op heden heb mogen aanschouwen.

wormlust-dbs-6

wormlust-dbs-8

wormlust-dbs-14

Foto’s: Jurgen van Hest/Jvh013Photo

Check meer foto’s van deze avond hier.