Moonreich – Fugue

De meningen over het Franse voetbal zijn na afgelopen week verdeeld, maar gelukkig kunnen we unaniem besluiten dat onze zuiderburen op vlak van muziek wél nog steeds van aanpakken weten. Getuige daarvan is Fugue, de laatste nieuwe creatie van Moonreich. Het vierde album van de Parijzenaren verscheen onlangs via Les Acteurs de l’Ombre Productions.

Om meteen met de deur in huis te vallen: Fugue is jaarlijstmateriaal. Tenminste als je houdt van black metal die sterk geïnfundeerd is van post metal. De plaat gaat van start met een snelle, agressieve riff die daarna wordt afgewisseld met stevig distorted, mid tempo gitaar- en slagwerk. Niet veel later maken de eerste post-invloeden zich een eerste keer kenbaar in de vorm van wat meer atmosferische passages en een prominente bas. Prominent, want ook doorheen de rest van de plaat vallen de lijnen goed waar te nemen dankzij de (typerende) moderne en volle sound die met het land van herkomst van de heren wordt geassocieerd. Er wordt gejongleerd met wisselingen in tempo, dynamiek en sfeer zonder ooit de bal te laten vallen. Ook op gebied van vocals is er voldoende te beleven; denk aan schrille screams, vervormde stemmen etc. De composities zijn uniek en verfrissend, dus hoewel de nummers aan de ‘lange’ kant zijn en naar het einde van de plaat toe tamelijk hard op elkaar gelijken, is er van verveling geen sprake. Fugue is een perfect toonbeeld van de creativiteit en progressieve geest die huist in de bandleden.

Tenzij je het niet meteen begrepen hebt op het Franse geluid of post metal, kan ik geen reden bedenken waarom Fugue je niet zou aanspreken. Moonreich heeft met deze vierde langspeler een flinke prestatie neergezet en weet iets te doen wat nog weinigen écht lijken te kunnen: innoveren en boeien. Een aanrader.

Tracklist:

  1. Fugue Part I: Every time she passes away
  2. Fugue Part II: Every time the earth slips away
  3. With open throat for way too long
  4. Heart symbolism
  5. Rarefaction
  6. Carry that drought cause I have no arms anymore
  7. The things behind the moon
  • Label: Les Acteurs de l’Ombre Productions
  • Release: juni 2018