Ultha – The Inextricable Wandering

Het Duitse Ultha heeft inmiddels een zeer fraaie reputatie weten op te bouwen. Zo fraai zelfs, dat ze een deal wisten te bemachtigen bij één van de grootmachten der metallabels: Century Media. Degenen die daardoor vreesden voor een toegankelijkere sound kunnen gelukkig opgelucht adem halen, want Ultha heeft in de verste verte geen compromis gesloten. Sterker nog, The Inextricable Wandering is zonder twijfel het beste werk dat Ultha tot op heden heeft uitgebracht. En dat zegt een hoop na het fantastische Converging Sins uit 2016.

De essentie van het geluid van Ultha ten opzichte van voorgaand materiaal is nauwelijks veranderd. De invloeden van zogenoemde “cascadian black metal” zijn nog steeds duidelijk hoorbaar. Denk onder andere aan Wolves in the Throne Room en Ash Borer. Ook de structuur van de meeste nummers is onveranderd gebleven: doorgaand maken de Duitsers gebruik van een  langzame opbouw die uiteindelijk verzandt in een prachtige climax. En ook staan er op The Inextricable Wandering weer prachtige songtitels als With Knives to the Throat and Hell in Your Heart en I’m Afraid to Follow You There.

Waar Ultha echter duidelijk op vooruit is gegaan, is de songwriting. Elk nummer op The Inextricable Wandering weet voor de volle speelduur te boeien, zelfs de welkome ambient-onderbreking There Is No Love, High Up in the Gallows. De riffs zijn zo mogelijk nog sterker dan op voorgaande platen, met als absoluut, persoonlijk hoogtepunt With Knives to the Throat and Hell in Your Heart. De melancholie druipt er werkelijk aan alle kanten vanaf, van het reeds genoemde gitaarspel tot de ijzingwekkende vocals en ook het drumspel verdient zeker alle lof. Maar werkelijk elk nummer op deze derde full length van Ultha is wel een hoogtepunt op zich.

Is The Inextricable Wandering dan de blackmetalplaat van het jaar? Dat zou zo maar eens kunnen, mede doordat de concurrentie matig is. Zeker, er zijn een aantal goede releases de revue gepasseerd, maar een echt overrompelende plaat zoals Ultha hier ons voorschotelt hebben we nog nauwelijks gehoord. Ultha weet dat gelukkig nu ruimschoots te compenseren. Luisteren dus die handel!

Tracklist:

  1. The Avarist (Eyes Of A Tragedy)
  2. With Knives To The Throat And Hell In Your Heart
  3. There Is No Love, High Up In The Gallows
  4. Cyanide Lips
  5. We Only Speak In Darkness
  6. I’m Afraid To Follow You There

Label: Century Media

Release: Oktober 2018