Kontinuum – No Need To Reason

De IJslandse act Kontinuum volg ik, met dank aan een oud-collega, al een aantal jaar vol belangstelling. Ondoorgrondelijke en sfeervolle muziek, compleet in lijn dus met de IJslandse natuur, dat behoorlijk in het straatje van Sólstafir ligt. Maar Kontinuum is veel meer dan slechts het kleine broertje van die tegenwoordig vrij bekende IJslandse metalband. Kontinuum brengt met No Need to Reason wederom een uitstekend album, dat een natuurlijk vervolg lijkt van voorganger Kyrr.

Op Metal-Archives wordt Kontinuum omschreven als ‘Progressive Post-Black Metal’. Wie nu denkt aan ingewikkelde composities, ijzige blackmetalscreams en melancholie, komt behoorlijk bedrogen uit. Die vlieger gaat namelijk hooguit op voor het sterke debuut, Earth Blood Magic. Opvolger Kyrr was al een stuk minder stevig en minder progressief en volgens datzelfde recept is ook No Need to Reason gebrouwen. Slechts de melancholie is overgebleven, die een mooie metafoor vormt voor desolate landschappen zoals je die op IJsland terug kan vinden. Het kalme, Katatonia-achtige Two Moons is daar mijn inziens het mooiste voorbeeld van. Deze track zou ik urenlang op repeat kunnen zetten, in een verlaten stuk land liggend en de kosmos aanschouwend.

De overige tracks op No Need to Reason pakken iets steviger uit (maar nergens wordt het echt “hard”), die onder andere fans van Grave Pleasures een plezier zullen doen, want Kontinuum weet hier een hele fijne postpunksfeer neer te zetten. Ook is er weer een streepje prog terug te vinden, getuige onder andere de weldoordachte opbouw van Lifelust. Weer een andere associaties die ik onbewust legde tijdens het beluisteren van deze plaat, was Amorphis ten tijde van Am Universum. Haast voor ieders wat wils is er wel iets terug te vinden op No Need to Reason en dat is bijzonder knap. Spijtig alleen dat er geen songs terug te vinden zijn die in het IJslands gezongen worden, want getuige een aantal songs op Earth Blood Magic en Kyrr, brengt dat nog een extra lading aan sfeer mee. 

Kontinuum tapt op zijn derde album uit een aantal verschillende vaatjes, maar weet tegelijkertijd ook zeer eigen en coherent te klinken. No Need to Reason is wederom een sfeervol album van de IJslanders geworden, al hadden een aantal composities in eigen taal zeker niet misstaan. Gelukkig wordt dat deels goed gemaakt met het bijzonder fraaie Two Moons. Dat deze band nu eindelijk eens mag doorbreken, want het is ze gegund.

Tracklist:

  1. Shivers
  2. Lifelust
  3. Warm Blood
  4. Neuron
  5. No Need to Reason
  6. Low Road
  7. Erotica
  8. Stargazer
  9. Two Moons
  10. Black Feather

Label: Season of Mist

Release: Juli 2018