Severoth – When the Night Falls…

Het Oekraïense Severoth is inmiddels aan zijn vierde full length toe in even zoveel jaar. Waar de eerste twee albums vooral neigden naar redelijk goed uitgevoerde Burzum-worship, zijn de accenten sinds het vorig jaar verschenen Forestpaths lichtelijk verschoven. Zo lijken er kosmische invloeden a la Lustre en Midnight Odyssey meer het geluid te zijn binnen geslopen. Dit tezamen zorgt op When the Night Falls.. voor een bijzonder fijne combinatie, zeker voor de nu donkere dagen.

Stel je het volgende nu eens voor: Je bent (al dan niet uit eigen wil) ergens in ‘the middle of nowhere’ beland. De sneeuw staat tot haast aan je knieën en je bent omgeven door dikke rijen naaldbomen aan alle kanten. Je kijkt naar boven: De lucht is bijzonder helder; er zijn talloze sterren aan de hemel te zien. Door de dichte sneeuw begeef je jezelf langzaam maar zeker met lichte melancholiek, doch voel jij je zeer fijn in deze situatie waar je in beland bent.

In een notendop is dat hoe When the Night Falls… klinkt. Met dit als soundtrack is het heel fijn wegdromen naar dergelijke winterlijke omstandigheden. De liefde voor de natuur en eigen land (Karpaten) klinkt in een aantal tracks bijzonder mooi door, zoals in Поклик карпат (Roep van de Karpaten). Deze track wordt ook nog eens zeer aangenaam verfraaid door een fluit, iets wat Severoth wat mij betreft vaker mag doen.

When the Night Falls… is zodoende een mooie aanrader als je opspringt van sneeuw in de straten, niet kan wachten op de echt donkere dagen of als je iets hebt met bovengenoemde bands. Het is zeker niet het meest originele werkje dat je dit jaar zal horen, maar wel een van de meest aangename.

Tracklist:

  1. Колискову співала зима
  2. Блукав крізь тумани місяць блідий
  3. Темні думи
  4. Тужили ясні зорі
  5. Поклик карпат
  6. З дерев опадає убрання…
  7. Осіння прощальна краса
  8. Крила нічних птахів

Label: Werewolf Promotion

Release: Oktober 2018