Sargeist – Unbound

Sargeist heeft na 20 jaar meedraaien in de black metal scene geen introductie meer nodig – of toch wel? Sinds de release van Feeding the Crawling Shadows in 2014 heeft de line-up immers serieuze veranderingen ondergaan. Bezieler van de band Shatraug lijfde maar liefst vier nieuwe leden in en brengt zo met Unbound in feite opnieuw een soort debuutplaat uit.

Nieuwe leden dus. Op gitaar vinden we VJS terug, u allicht bekend van de band Nightbringer. Abysmal neemt de basgitaar voor zijn rekening, Gruft (Desolate Shrine) de drums en een zanger werd gevonden in Profundus, die eveneens deel uitmaakt van Desolate Shrine. Klinkt alvast niet slecht, toch?

De jarenlange ervaring van het viertal laat zich zeer duidelijk horen. Unbound is nog steeds op en top Sargeist, maar klinkt dankzij nieuwe invloeden frisser en vol energie. Het grootste verschil zit hem in de vocals. Profundus’ screams zijn hees, krachtig en beter hoorbaar, waardoor de plaat een pak harder binnen komt bij de luisteraar. Verder werd er op vlak van songwriting flink wat gefinetuned, wat zich uit in coherentere en effectievere nummers. Punt van kritiek dat ik daaropvolgend wel moet maken, is dat de tracks heel erg op elkaar lijken en het af en toe dus wel wat monotoon wordt. In enkele melodieën en riffs hoort men soms een vlaagje Dissection passeren; de tweede track To Wander the Night’s Eternal Path is hier een mooi voorbeeld van. Tegelijkertijd doen de productie en sommige drumpatronen echter meer denken aan recentere blackmetalbands; Sargeist slaat met andere woorden een brug tussen het oude en het moderne tijdperk van het genre.

Unbound is een plaat die, naar mijn mening, veel volwassener aandoet dan het gros van zijn voorgangers – en ik ben mij bewust van de zwaarte van dat statement. Ondanks de quasi volledig verschillende line-up en het implementeren van andere visies en ervaringen klinkt de band nog steeds vertrouwd, zijn onbuigbare ziel nog steeds brandend in ieder nummer. Het charme van de oudere werken blijft behouden, maar wordt verrijkt met frisse elementen. Sargeist is terug en misschien wel relevanter dan ooit.

Tracklist:

 1. Psychosis Incarnate 
 2. To Wander the Night’s Eternal Path
 3. The Bosom of Wisdom and Madness
 4. Death’s Empath  
 5. Hunting Eyes  
 6. Her Mouth is an Open Grave 
 7. Unbound  
 8. Blessing of the Fire-Bearer 
 9. Wake of the Compassionate 
 10. Grail of the Pilgrim
 • Label: W.T.C. Productions
 • Release: oktober 2018