Adaestuo – Krew Za Krew

De debuut-ep had ik in 2016 compleet gemist, maar Krew ZaKrew – het eerste ‘volwaardige’ album van Adaestuo – wist mij gelukkig wel tijdig te bereiken. De line-up van deze internationale blackmetalband bestaat uit instrumentalisten VJS (Nightbringer), P.E. Packain (ex-Horna, ex-Sargeist) en zangeres Hekte Zaren. Wat het drietal op deze eerste langspeler laat horen, is op z’n minst gezegd merkwaardig.

Of dat positief of negatief is, daar ben ik na meerdere luisterbeurten nog steeds niet helemaal uit. Krew Za Krew kan, hoewel hij zeer intrigerend is, niet tippen aan Tacent Semitae. Het idee is in de essentie goed; men blendt furieuze black metal met de ritualistische variant van hetzelfde genre om zo een duivels, dualistisch gehoorspel te creëren. Adaestuo begint stevig met messcherpe riffs, mooi gestapelde ritmepartijen, onderbouwd door razend slagwerk en overgoten met de waanzinnge screams van Hekte Zaren – een prima staaltje black metal dat je quasi meteen aan boord heeft. Helaas doorprikt de band deze constructies continu, waarschijnlijk om een duisterdere, ziekelijkere sfeer te creëren, maar hiermee trekt hij vooral alle vaart eruit. Naarmate de plaat vordert, nemen de creepy gelaagde tussenstukken steeds meer de overhand en verdwijnt de muziek verder en verder naar de achtergrond, wat gezien hoe goed deze is, doodzonde is. Die tussenstukken zijn telkens wel sterk uitgevoerd,maar worden na enige tijd jammer genoeg langdradig en de luisteraar blijft een beetje op zijn honger zitten. Een kwartier voor het einde van de plaat gaat het tempo plots wel weer omhoog tijdens Shadow Pilgrimage, maar zakt daarna weer net zo snel in elkaar.

Wat een donkere, uitbundige dans had kunnen zijn, blijft op deze manier eerder een donkere wandeling. Wat zeker ook aangenaam kan zijn, ware het niet dat je voortdurend op de hielen van je voorganger trapt en er nét niet voorbij kan.

Tracklist:

 1. Red Moon
 2. Transcendental
 3. Monument
 4. Subterranean Fire
 5. Death Transition
 6. Escaine
 7. Shadow Pilgrimage
 8. Krew Za Krew
 9. Hurmeen Tahrima
 • Label: W.T.C. Productions
 • Release: december 2018