Aethyrick – Praxis

De eerste full length van Aethyrick was er eentje om naar uit te kijken, afgaande op de eerdere ep’s en de teasers rondom Praxis. Daarnaast heeft dit onbekende Finse duo getekend bij The Sinister Flame; jawel, van hetzelfde heerschap achter het uitstekende, gelijknamige zine. Niet geheel verrassend dus dat Aethyrick zich qua thematiek begeeft in occulte en mystieke sferen, maar brengt dit in een relatief ander jasje dan gebruikelijk bij “dit soort bands”.  Zonder twijfel één van de sterkste debuutplaten van dit jaar.

Black metal bands die doorgaans flirten met occulte zaken, weten dit vaak op een zelfde manier te brengen. Bezwerende vocals, dissonante gitaren, een algeheel stevig en gelaagd geluid, ga zo maar door. Het Finse duo achter Aethyrick maakt zich vrijwel aan geen van dit alles schuldig. Het geluid is behoorlijk dun, maar dat zorgt ervoor dat Praxis tot de essentie van zijn punt komt. De dunne, atmosferische gitaarriffs in combinatie met de keys die dikwijls opduiken werken bijzonder fijn. Praxis weet daardoor aardig onder de huid te kruipen en brengt je juist op die manier in hogere sferen. De wonderschone melodieën dragen daarnaast een aangename melancholieke lading mee. Het gevoel dat je niks bent in dit gigantische universum is daarbij wat mij het eerste te binnen schiet.

Dat Aethyrick een plaat maakt zonder ingewikkeld gedoe metcomplexe structuren, dissonantie en verschillende type vocals, is voor de verandering een behoorlijke verademing. Onwetenden zullen zich tot slot vermoedelijk buigen over het feit dat het logo bijzonder lijkt op die van Necros Christos. Dat mag zeker zijn, maar Aethyrick weet bij mij binnen een nummer meer los te maken dan Necros Christos in al die jaren gedaan heeft. Verder een irrelevante vergelijking, want Aethyrick is vele malen interessanter , want Necros Christos opereert binnen een iets ander genre. Dat dit zeer geslaagde debuut door meer mag worden opgepikt!

Tracklist:

  1. Protectress
  2. Reverence
  3. Pilgrimage
  4. Quietude
  5. Wayfarer
  6. Adytum
  7. Totems

Label: The Sinister Flame

Release: December 2018