Whoredom Rife – Nid – Hymner av hat

Vorig jaar maakte Whoredom Rife al indruk met zijn eerste full length Dommedagskvad, dit jaar zijn de Noren al terug met een tweede album. In de review van Dommedagskvad schreef ik toen dat de Noorse band de lat dermate hoog voor zichzelf had gelegd, dat deze moeilijk te overtreffen zou zijn. Toch heeft Whoredom Rife het geflikt met Nid – Hymner av hat.

Nid is oud-Noors dat iets betekent als “het verliezen van eer/status”. Het prachtige artwork vertelt veel verschillende verhalen, zoals de kraaien die eten van het lichaam van Olaf de Heilige – degene die er onder ander voor gezorgd heeft dat Christendom zich richting Scandinavië verspreidde. De haat die daaruit voort is gevloeid horen we ook duidelijk terug op Nid. Zo spuugt K.R. op indrukwekkende wijze een hoop gal in de rondte, bijgestaan door wervelend en furieus gitaar- en drumwerk. Dit alles staat in mooi contrast met de meer melancholische en atmosferische aanpak van een aantal nummers, zoals Hyllest en Ceremonial Incantation.

Daarmee is Nid minder “straight in your face” dan Dommedagskvad was. Zo hebben bijvoorbeeld de gitaarriffs meer tijd nodig om te landen vanwege de soms wat meer atmosferische aanpak. Dit past wel weer beter bij de hele fraaie albumcover, afkomstig van de hand van Jose Gabriel Alegría Sabogal. Nid is zodoende een release die eigenlijk iedereen gewoon op zou moeten pakken. Mocht je de eigentijdse Noorse blackmetalworship niks vinden, dan kan je je alsnog verliezen in de vele prints die de fysieke release rijk is. Whoredom Rife levert zodoende een fraai pakketje af, die voor ondergetekende zonder twijfel de blackmetalrelease van het jaar is.

Tracklist:

  1. Summoning the Ravens
  2. Verdi oeydest
  3. Where the Shadows Dwell
  4. Hyllest
  5. Crown of Deceit
  6. New Hate Dawns
  7. Ceremonial Incantion

Label: Terratur Possesions

Release: November 2018