Yerûšelem – The Sublime

Kunnen we het eerst even hebben over hoe knap de hoes is van The Sublime? Dehn Sora roept met dit simpele maar krachtige beeld niet alleen vele vragen op, hij heeft ook de essentie van Yerûšelem quasi perfect vertaald naar iets visueel. Dit nieuwe ‘Blut Aus Nord side project’ – die term doet de band echt te kort – is intrigerend, desoriënterend en (sorry) subliem.

Het duo achter Yerûšelem is hetzelfde als dat achter de Franse, experimentele metalreus Blut Aus Nord – u allen allicht bekend tegen deze tijd. De heren Vindsval en W.D. Feld wijken alhier niet ver af van hun inmiddels kenmerkende black metal/industrial stijl, maar toch nét ver genoeg om de luisteraar op zijn hoede te krijgen. De basgitaar en het elektronisch klinkende slagwerk zijn constant prominent aanwezig en vormen de rode draad doorheen het album. De moderne elektronica die worden gebruikt, geven de muziek een pulserend karakter; noem het gerust een soort hartslag. In de gitaarlijnen is afwisselend precies genoeg melodie te bespeuren om de luisteraar mee te lokken, en precies genoeg dissonantie om hem weer compleet te gedesoriënteerd achter te laten. Tel daarbij de cleane klaagzang die zich onder de vele lagen effecten voort wurmt aan een misselijkmakend traag tempo en u begrijpt dat The Sublime een plaat is die onder uw huid kruipt.

Toch is The Sublime met zijn 36 minuten speeltijd eigenlijk geen bijzonder lang of moeilijk album, ondanks de zeer specifieke muziekstijl die het bevat. De negen tracks zijn vrij recht-voor-de-raap en zowaar uitnodigend (voor muziekliefhebbers met een open geest). Dankzij het hypnotiserende samenspel, de gelaagdheid en de goede ‘flow’ van de muziek, heeft Yerûšelem zeker potentieel om minstens even groot en gewichtig als Blut Aus Nord te worden.

Tracklist:

 1. The Sublime
 2. Autoimmunity
 3. Eternal
 4. Sound Over Matter
 5. Joyless
 6. Triiiunity
 7. Babel
 8. Reverso
 9. Textures Of Silence
 • Label: Debemur Morti Productions
 • Release: februari 2019