Preview: Haunting The Castle 2

De Avouerie van Anthisnes is een karakteristiek 17de eeuws kasteel, gelegen in de provincie Luik in België. Lange tijd was het de verblijfplaats van de “Hauts-Voués” (zeg maar zeer hooggeplaatste advocaten) en vandaag de dag is het een bruisende plek die geliefd is door toeristen. Op zaterdag 2 maart krijgt de Avouerie opnieuw vooraanstaand volk over de vloer, daar zij het decor vormt van het ééndaagse doomfestival Haunting The Castle 2. Zeven bands uit binnen- en buitenland treden voor u aan op deze historische plek. Wij stellen ze alvast even aan u voor.

Uit Nederland ontvangt Haunting The Castle Beyond Our Ruins en Officium Triste, beide bands die een ontzettend belangrijke bijdrage leveren aan de rijke doomscene van onze Noorderburen. Waar de eerste ons al meerdere malen wist te betoveren met zijn melodische, melancholische geluid, weet de tweede als geen ander hoe het zielen in een gitzwarte afgrond moet storten. De aanwezigen kunnen dus genieten van een heerlijk ensemble van licht en duister (of ja, duister en duisterder) tegen een dramatische achtergrond. Officium Triste heeft trouwens wat te vieren; de band bestaat 25 jaar en speelt zijn show in het teken van deze mijlpaal. Proficiat!

Ook België zelf is vertegenwoordigd: Fading Bliss vereert het festival met zijn aanwezigheid. Deze band tapt uit het gothic doommetalvat en speelt eigenlijk een thuismatch in de eigen provincie. Vorig jaar brachten de heren en dame nog een nieuw album uit, genaamd Journeys In Solitude, dat wereldwijd zeer goed onthaald werd. Dat belooft dus veel goeds.

Fading Bliss (BE) – © Christ ‘El

Met de komst van Khost heeft Haunting The Castle een primeur te pakken. Het duo uit Birmingham toerde in het verleden al uitvoerig met onder meer Godflesh, maar treedt nu pas voor de eerste keer op in België. De bloedstollende combinatie van funeral doom en industrial die de heren ten gehore brengen, zal ongetwijfeld voor kippenvel zorgen. Mochten er nog spoken aanwezig zijn in het kasteel, knijpen die hem er hoogstwaarschijnlijk tussenuit tijdens de set.

Khost (UK)

Ook voor de Zweedse band Anguish wordt dit zijn allereerste optreden op Belgische grond. De heren brachten begin 2018 hun derde langspeler ‘Magna est vis Siugnah’ uit en zullen daarmee dan weer vooral fans van het death/doomgebeuren aanspreken. Traditionele doom metal wordt samen met Zweedse death metal rauw door de blender geduwd en overgoten met smerige grunts. Yes, please.

Anguish (SE)

Wat hebben we dan nog niet gehad? Ah, psychedelische doom. Aan Black Capricorn uit Italië om het subgenre eer aan te doen. De twee dames en heer achter deze band hebben al heel wat jaren ervaring en vier langspelers op de teller staan en beloven om op Haunting The Castle een speciale doomset te spelen. Benieuwd wat dat zal inhouden.

Dé band van de dag is echter Ahab. Als ik u deze nog moet voorstellen, heeft u huiswerk vanavond. Aan niemand minder dan de Duitse funeraldoomgigant om de tweede editie van het festival te headlinen. Ahab vist zijn inspiratie op uit de donkerste diepten van ’s werelds oceanen en dompelt zijn luisteraars genadeloos in diezelfde verdoemde wateren onder. Ook live is Ahab bijzonder sterk en dus is het uitkijken geblazen naar de set op 2 maart.

Ahab (DE)

Het hele spectrum van de doom metal is zodoende goed vertegenwoordigd en elke fan van het genre zal ongetwijfeld aan zijn trekken komen. Voor de liefhebbers van de beeldende kunst vindt er bovendien gelijktijdig met de optredens ook een tentoonstelling plaats van grafisch ontwerper Vincent Fouquet, bekend van Above Chaos.

Klinkt goed, toch? Let wel op: de tickets voor dit festival zijn met 200 exemplaren eerder gelimiteerd, dus wacht niet te lang om het uwe te verzekeren. Met zeven topbands en dergelijk mooie venue belooft het een noemenswaardige tweede editie te worden van Haunting The Castle. En mocht het u toch niet bevallen, is er altijd nog een bier- en jenevermuseum in het kasteel. Ik geef het maar mee.


Links:

Bands: