Blue Hummingbird on the Left – Atl Tlachinolli

Blue Hummingbird on the Left (BHL) is de Engelse vertaling van Huitzilopochtli, de Azteekse oorlogs- en zonnegod. Ter ere van hem en van de regengod Tlaloc brengt BHL zijn debuutalbum Atl Tlachinolli. Atl Tlachinolli vertaalt zich letterlijk als ‘water, verbrande aarde’ en de twee tegenstrijdige elementen (water en vuur) stromen samen naar één idee (oorlog). De blauwe stroom (water) zou je op deze debuutplaat kunnen opvatten als het gebruik van de traditionele instrumenten, naast de rode stroom (vuur) die de furieuze black metal symboliseert. Een buitengewoon interessante plaat, maar van de Black Twilight Circle (BTC) zijn we weinig anders gewend.

Wie de BTC nauwkeurig volgt, had natuurlijk BHL al lang op zijn radar staan. Zo zijn leden van BHL ook (live) actief in de andere BTC-bands, zoals Volahn, Arizmenda en Dolorvotre. Logischerwijs dat BHL een hoop raakvlakken heeft met deze bands. Maar toch onderscheidt BHL zich wel degelijk van de rest. De sleutelfiguur binnen BHL is zanger Tlacaelel die ook de fluit voor zijn rekening neemt en zo de grimmige, furieuze black metal van een complete tegenstrijdigheid voorziet. Denk aan water en vuur. Maar dat niet alleen, ook verrast Tlacaelel met hoge, haast wolf-achtige uithalen, zoals in Sun/War Club en Southern Rules Supreme – Moon.

Atl Tlachinolli is zodoende een uitstekend debuut. Er is bijzonder veel aandacht voor symboliek – waar ik sowieso al groot fan van ben, al helemaal als het gerelateerd is aan oude beschavingen – die zelfs tot in het diepst doordringt tot de muziek. Bovendien is de muziek zelf van een meer dan bovengemiddeld niveau en kent het een aantal fraaie verrassingen en ogenschijnlijke tegenstrijdheden.

Tracklist:

  1. Sun / War Club
  2. Blood Flower
  3. Precious Death
  4. Hail Huitzilopochtli
  5. Rain Campaign
  6. Life Death Rebirth
  7. Tenochtitlan
  8. Storm
  9. Southern Rules Supreme – Moon

Labels: Iron Bonehead Productions/Nuclear War Now!/ Crepúsculo Negro

Release: Februari 2019