Örmagna – Örmagna

Dit jaar zou zo maar weer eens het jaar van IJslandse black metal kunnen worden. Alweer ja. Met een nieuwe Sinmara in het verschiet, de naderende release van Kaleikr’s debuut en wellicht eindelijk de langverwachte tweede studioplaat van Misþyrming? Goed, betreft dat laatste is het alleen maar hopen. Hoe dan ook, uit het niets verschijnt Örmagna met zijn gelijknamige debuut. Als ik zeg dat Ö van Naðra de vocals voor zijn rekening neemt en de mastering is verzorgd door D.G. van Misþyrming, dan liggen er plots ook verwachtingen bij dit voor de rest onbekende gezelschap. Maar niet gevreesd, Örmagna lost die verwachtingen ruimschoots in.

Na een behoorlijke verknipte intro, gaat het eerste echt nummer (Háskinn í Seljunum ) van start met een hoop dreiging en dissonantie. Niet heel veel later valt Ö in met zijn kenmerkende vocals. Het gaspedaal wordt vervolgens ingetrapt en de muziek krijgt zodoende een behoorlijk hoog Nadra-gehalte. Örmagna biedt echter meer dan dat. Zo is er de korte melodische titeltrack en wordt regelmatig de vaart eruit gehaald met zware, donkere en slepende passages zoals in 3 ár í dýflissu. In de spotlight blijft echter zanger Ö staan, die met zijn intense vocals deze plaat eigenhandig naar een hoger niveau tilt. En dat zegt best een hoop, want de muziek van het voor de rest onbekende viertal is op zichzelf al dik in orde.

Örmagna schurkt qua geluid behoorlijk dicht tegen bands als Misþyrming en vooral Naðra. Melodisch, furieus, duister en atmosferisch zijn zomaar een aantal termen die je makkelijk los kunt laten op dit debuut. Door label Signal Rex wordt gesproken van een “krachtig nieuw hoofdstuk in IJslandse black metal” en daar zit zeker wat in. Niet dat Örmagna met de originaliteitsprijs huiswaarts zal keren, maar wel in de zin dat Örmagna een heel kenmerkend geluid laat horen waar alleen IJslandse bands in slagen. Het is nog maar eens de bevestiging dat IJsland momenteel één van de sterkste black metal scenes heeft en die positie zal dit jaar alleen nog maar meer worden bevestigd. Want dit is alvast een fantastisch begin.

Tracklist:

  1. Intro
  2. Háskinn í Seljunum
  3. Náladoði
  4. Örmagna
  5. 3 ár í dýflissu
  6. Með lögum skal land brjóta
  7. Dansar saurs og saurlífis

Label: Signal Rex

Release: Februari 2019