Downfall of Gaia – Ethic of Radical Finitude

Het Duitse Downfall of Gaia zal voor velen geen onbekende meer zijn. Dat wil niet meteen zeggen dat we te maken hebben met een topband, want persoonlijk heeft Downfall of Gaia mij nooit voor de volle honderd procent weten te overtuigen. Degelijke albums en goede shows, maar het ontbrak de band net aan dát beetje extra’s. Tot nu. Sinds Ethic of Radical Finitude via de officiële kanalen te beluisteren is, heeft er nog maar weinig anders op gestaan.

Dat Ethic of Radical Finitude veruit mijn meest beluisterde album van de afgelopen week is, heeft diverse oorzaken. Een negatieve gemoedstoestand en het overwegend grauwe en deprimerende weer helpen zeker mee om een plaat op te zetten met een melancholische inslag, maar veruit de meeste credits gaan natuurlijk naar Downfall of Gaia. Ethic of Radical Finitude weet precies de juiste snaar te raken en laat voor mij eindelijk horen dat Downfall of Gaia wel degelijk een topband is. Naast de intense post-, sludge-, en blackmetalmix (denk aan iets als Regarde Les Hommes Tomber en Harakiri for the Sky met een vleugje Neurosis en Cult of Luna), is er ook veel ruimte voor kalme ‘spoken-word’ stukken. Het is de wisselwerking tussen die twee dat Ethic of Radical Finitude een behoorlijk emotionele achtbaan maakt. Het is schommelen tussen melancholie, nostalgie en hoop met soms ook nog eens een aardig Deafheaven-gehalte.

Het is daarom ook dat de slottrack, Of Withering Violet Leaves, wellicht het meest indruk maakt. Een lange, zorgvuldige instrumentale opbouw barst plots uit in wanhopig gekrijs, dat wordt overgenomen door een haast epische cleane zang. Om daarna op een bijna filmische manier te eindigen en ons toch een sprankje van hoop mee te geven op het einde. Deze track benadrukt de kwaliteit van dit album nog maar eens, maar eigenlijk is heel Ethic of Radical Finitude gewoon een meer dan uitstekend album dat put uit bijzonder veel bronnen. Een hele, hele aangename verrassing dit vijfde album van Downfall of Gaia.

Tracklist:

  1. Seduced by…
  2. The Grotesque Illusion of Being
  3. We Pursue the Serpent of Time
  4. Guided Through a Starless Night
  5. As Our Bones Break to the Dance
  6. Of Withering Violet Leaves

Label: Metal Blade Records

Release: Februari 2019