Kaleikr – Heart of Lead

In 2017 debuteerde Draugsól met Volaða Land, een debuut dat niet heel onaardig werd ontvangen. Maar het IJslandse duo achter Draugsól wilde dingen toch anders en vooral professioneler aanpakken. De naam werd veranderd in Kaleikr en de heren begonnen aan het schrijven van een nieuw album, dat opgenomen werd in de inmiddels fameuze Studio Emissary. Heart of Lead is het uiteindelijke resultaat geworden en verscheen onlangs via Debemur Morti.

Kaleikr brengt op Heart of Lead een complexe mix tussen death- en black metal dat je hoofd regelmatig doet duizelen. Na deze plaat volledig te hebben uitgezeten, omvat de bijzondere blauw-rode albumcover nog het best het gevoel. Chaotisch en desoriënterend, maar zonder dat je echt een diepe afgrond wordt ingezogen. Want zo duister als de IJslandse wintermaanden, wordt Heart of Lead nergens. Pech dus voor degenen die iets hadden verwacht in het straatje van Svartidauði en Sinmara.

Heart of Lead is wel degelijk een interessante muzikale reis. Het album is bijzonder gelaagd en bij iedere luisterbeurt valt wel wat nieuws op. Gegarandeerd dat je bij de eerste luisterbeurt niet verder raakt dan de openingstrack Beheld at Sunrise, dat gekenmerkt wordt door een trage opbouw uitmondend in een prachtig nummer met een melodie die nog dagenlang in je hoofd blijft spoken. Of Unbearable Longing is een ander nummer dat ook zeker in positieve zin opvalt. Het contrast met de kalme, haast psychedelische intro en de intense climax is bijzonder groot. En ook in dit nummer zit zo’n mooie melodie verweven.

Het doel dat het duo van Kaleikr had gezet voor deze release, was om een album te maken waar bij iedere luisterbeurt iets nieuws te ontdekken zou zijn. Daar zijn ze zeker in geslaagd. Heart of Lead is bijzonder ingewikkeld en daarom ook best een uitdaging om überhaupt in één keer volledig te beluisteren. Zeker het tweede deel van het album is iets extremer en bevat meer technische franjes dan het eerste deel. Bovendien zal deze release in ieder geval voor de gemiddelde blackmetalliefhebber te technisch zijn of te “clean” klinken. Heart of Lead is daarom een plaat die je behoorlijk moet liggen. Voor wie het echter in de wieg is gelegd, wacht er met Heart of Lead een interessante en bij vlagen zelfs prachtige muzikale reis.

Tracklist:

  1. Beheld at Sunrise
  2. The Descent
  3. Of Unbearable Longing
  4. Internal Contradiction
  5. Neurodelirium
  6. Heart of Lead
  7. Eternal Stalemate and a Never-ending Sunset

Label: Debemur Morti Productions

Release: Februari 2019