Aoratos – Gods Without Name

Naas Alcameth, die we onder andere kennen van Nightbringer, Bestia Arcana en Akhlys, komt met een nieuw project op de proppen. Aoratos is de naam en delft dieper in concepten die al met Akhlys werden aangesneden. Doormiddel van een maalstroom aan bittere kou, beduchtheid en muzikaal meesterschap trekt Gods Without Name de luisteraar diep in de afgrond, veel verder dan de gewone wereld zoals we die kennen.

Wezenlijk valt de muzikale omlijsting van dit concept in dezelfde categorie als onder andere Akhlys en Nightbringer. De messcherpe gitaarriffs die kenmerkend zijn voor deze bands, komen ook weer terug in Aoratos. Net als de intense vocals van Naas Alcameth. En ook de ambient-passages uit Akhlys vinden zich een weg naar dit nieuwe project middels opener Parallax I en afsluiter Parallax II. Hoewel het muzikaal gezien dus een relatief bekend verhaal is, kleeft aan Gods without Name een eigenaardig sfeertje. Waar black metal sowieso geen genre is van vrolijk fluitende vogels en kleurige bloemenvelden, is Aoratos uit op meer dan slechts het creëren van een gevoel van onbehagen. Dat wordt het best gesymboliseerd met de voorlaatste track, Dread Spirit of the Place, dat bijzonder naargeestig wordt opgebouwd, waarna alle poorten van de hel open worden getrokken. Het is een track die van alle kanten angst in boezemt; alle duistere demonen uit een ver verleden terug doet komen.

Aoratos’ Gods Without Name is zodoende geen album voor de gevoelige zieltjes onder ons. Van alle bands waarbij Naas Alcameth bij betrokken is, is behoort dit debuut van Aoratos zonder twijfel tot één van de sterkste releases. Een zeer beangstigende chaos, dit werkje.

Tracklist:

  1. Parallax I
  2. Holy Mother of Terror
  3. Of Harvest, Scythe and Sickle Moon
  4. Gods without Name
  5. Thresher
  6. The Watcher on the Threshold
  7. Prayer of Abjection
  8. Dread Spirit of the Place
  9. Parallax II