Vargrav – Reign In Supreme Darkness

Met het debuutalbum nog vers in het geheugen, buigen we ons vandaag over de tweede plaat van het Finse Vargrav. Reign In Supreme Darkness is net zoals zijn voorganger Netherstorm een bombastisch black metal kunststuk en zal fans van met name Emperor die nog niet overtuigd waren, nu waarschijnlijk toch over de streep kunnen trekken.

Slechts één persoon ligt aan de basis van Vargrav, wat gezien de bombast van de plaat best verbazingwekkend en bewonderenswaardig is. Wat volgt na een mysterieuze, symfonische intro kan namelijk gemakkelijk tippen aan eerder genoemde grootheid Emperor of het oudere werk van Dimmu Borgir. Denk hierbij aan messcherpe riffs, furieus slagwerk en vieze, kwaadaardige vocals gehuld in een uiterst dramatische deken van keys. Alsof je je als luisteraar midden in de Finse bossen bevindt tijdens een ijskoude nacht.

In vergelijking met Netherstorm lijkt deze tweede plaats iets gesofisticeerder te zijn; de tempowisselingen zijn net dat tikkeltje strakker uitgevoerd, dragen meer bij aan het verhaal en ook aan de productie lijkt wat gesleuteld te zijn om de oneffenheden eruit te halen. De heerlijke sfeer van weleer die ook op het debuutalbum aangenaam wist te verrassen, is hierdoor alleen maar versterkt. Het verleden komt weer even helemaal tot leven tijdens de veertig minuten muziek, met het nummer Godless Pandemonium dat er op dit vlak nog eens uitspringt. Wederom een uitstekende release en absolute aanrader voor fans van oudere en/of symfonische black metal.

Tracklist:

  1. Intro – Et In Profundis Mysteriis
  2. The Glory of Eternal Night
  3. Dark Space Dominion
  4. In Streams From Great Mysteries
  5. As the Shadows Grow Silent
  6. Crowned By Demonstorms
  7. Godless Pandemonium
  8. Arcane Stargazer

Label: Werewolf Records

Release: april 2019