Time Lurker/Cepheide – Split

Er zijn slechts twee zekerheden in het leven: de dood en het feit dat Les Acteurs de l’Ombre je nooit teleur zal stellen. Het label is de thuishaven van Frankrijk’s finest op het vlak van black metal en elke release is er dus één die we met plezier beluisteren. Zo ook het nieuwe split album van Time Lurker en Cepheide.

Nachtmerries lijken het centrale thema te zijn op dit split album en beide artiesten hebben hun uiterste best gedaan om deze zo levendig mogelijk te beschrijven aan de hand van hun muziek. Zonder enige intentie om het onderwerp te romantiseren, is er enkel ruimte voor duisternis en angst.

Eerst aan de beurt is Time Lurker. De beste heer uit Straatsburg spon twee nieuwe tracks voor dit album en neemt daarmee de eerste helft van de plaat in. No One Is Real is, na een voorzichtig dromerige intro, meteen een zware klap om te incasseren. Blastbeats en baslijnen denderen aan een rottempo uit de speakers, de mix is luid maar helder, het geluid basachtig en bijzonder vol. Harmonieuze riffs injecteren nog een vleugje verdriet in het slopende ensemble terwijl hese, gemartelde screams de luisteraar omgeven. Unstable Night, de tweede track, is een tikkeltje atmosferischer, maar volledig consistent met zijn voorganger. De waanzin voorbij.

Cepheide gooit het over een iets andere boeg. Waar we ons met Time Lurker in een episode van regelrechte mentale terreur bevonden, wanen we ons nu eerder in een koortsdroom. Met de effectpedalen volledig opengedraaid, begeleidt de band de luisteraar naar een schimachtig landschap om hem daar ijlend en moederziel alleen achter te laten. Hevige, dissonante uitbarstingen dreigen vanuit iedere hoek, vage, ongeremde schreeuwen knauwen aan zijn geest. Cepheide maakt meer dan zijn voorganger gebruik van tempowisselingen en langgerekte pauzes, hetgeen een meer etherische sfeer creëert – een welgekomen aanvuller op de eerste twee nummers en een uitstekende prestatie op zichzelf.

Tracklist:

  1. Time Lurker – No One Is Real
  2. Time Lurker – Unstable Night
  3. Cepheide – Lucide

Label: Les Acteurs de l’Ombre

Release: mei 2019