Deus Mortem – Kosmocide

Toen Deus Mortem inmiddels alweer drie jaar geleden in Brussel als eerste band van de avond het podium besteeg vóór Mgła en Aosoth, hadden we geen idee wat te verwachten. De op dat moment nog vrij onbekende, Poolse band had een groot paar schoenen te vullen als opener voor twee topacts in het genre, maar wist zijn mannetje te staan. Met gepaste interesse volgden we de band via de release van zijn ep Demons of Matter and the Shells of the Dead, naar zijn tweede langspeler Kosmocide die zopas werd uitgebracht door Malginant Voices. En die is goéd.

De productie van de plaat gebeurde in No Solace Studios van landgenoten Mgła en heeft dus logischerwijs dezelfde klankkleur en muzikale textuur als de band. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Mysterie, onheil en perfecte chaos. Het doffe drumgeroffel wordt vergezeld van furieuze, overwegend dissonante blackmetalriffs en een partij pissige vocals. Deze tweede zijn een stuk agressiever dan op de voorgaande release; het melodieuze randje vanop de uit 2016 verschenen ep lijkt er langzaam aan af te slijten. Er wordt bijzonder goed gebruikt gemaakt van tempowisselingen, daar waar eerder genoemde het vooral moeten hebben van hun hypnotiserende, constante tempo. In nummers als Through the Crown It Departs gaat het tempo flink de hoogte in en flirten de gitaristen zowaar met het thrashmetalgenre, om in nummers als The Seeker weer de dieperik in te duiken en een donkere doemsfeer neer te zetten. Als in de intro van de track Ceremony of Reversion p.2 tot slot nog even Dissection op weinig subtiele wijze vereerd wordt, kan Deus Mortem eigenlijk niets meer fout doen op deze plaat.

Een woelige reis dus doorheen deze tweede full length van Deus Mortem, maar absoluut één die de moeite waard is om te maken. De band claimt langzaam maar zeker zijn plaats tussen de acts die zijn thuisland op de kaart hebben gezet wat betreft black metal en is niet van plan die nog af te staan. Prima tweede album, dat allicht in menig jaarlijst zal prijken.

Tracklist:

  1. Remorseless Beast
  2. The Soulf of the Worlds
  3. Sinister Lava
  4. Through the Crown It Departs
  5. The Seeker
  6. Ceremony of Reversion p.2
  7. The Destroyer

Label: Malignant Voices, Terratur Possessions

Release : april 2019