Waste of Space Orchestra – Syntheosis

“The hype is real”, die uitdrukking is zeker van toepassing op Waste of Space Orchestra. Niet zo gek ook, want het project, een samenwerking tussen Oranssi Pazuzu en Dark Buddha Rising, ontstond nadat de bands samen gevraagd waren een special stuk muziek te componeren voor Roadburn 2018. Het resulteerde in een psychedelische, muzikale reis van meer dan een uur die live aardig uit de verf kwam, maar toch niet op elk moment even veel wist te boeien. Afijn, de bands zijn samen de studio ingedoken om het materiaal op te nemen voor een albumrelease, die de naam Syntheosis heeft meegekregen.

Weinig verrassend is Syntheosis vrijwel exact dezelfde vertolking die de twee Finse bands op Roadburn lieten horen. Voor wie daar aanwezig was, zijn er dus niet veel bijzonderheden te bespeuren. Zoals ik al in het Roadburn-verslag van afgelopen editie beschreef, was het bij wijlen zelfs een tikkeltje saai. Dat wil zeggen: Zoals we gewend zijn van beide bands is de muziek uiteraard uitstekend te noemen, maar zeker in het begin van de plaat worden we nog niet opgeslokt in de psychedelische nachtmerries die de heren in hun eigen bands wel laten horen. Nummers als Void Monolith, The Shamanic Vision en Seeker’s Reflection blijven redelijk oppervlakkig en zou je haast af kunnen doen als materiaal dat nooit een Oranssi Pazuzu-album heeft gehaald – om precies die rede. Tevens hangt Syntheosis soms wat als los zand aan elkaar met nummers die niet fijn in elkaar overvloeien, zoals Seeker’s Reflection en Journey to the Center of the Mass.

Zo is de eerste helft van Syntheosis zelfs een vrij lange zit, wat voor een samenwerking tussen twee kwalitatief sterke bands toch enigszins een teleurstelling is. Gelukkig genoeg is er echter ook nog wat positiefs te melden. Wake Up the Possessor is met afstand het beste nummer van de plaat, waarin de twee bands eindelijk hun eigen niveau halen. Verlost van alle remmen die er tot op heden opzaten, laat het collectief zich volledig gaan. Het resulteert in een stevige psychedelische mix bestaande uit verschillende lagen en een breed palet aan vocals die tot je ziel doordringen. Het is ook precies vanaf dat nummer dat Syntheosis een stuk interessanter wordt. Zo zit er veel meer diversiteit in de nummers op het tweede deel van de plaat, maar wordt het ook een stuk intenser gebracht.

Dat tezamen resulteert in gemixte gevoelens voor deze plaat van Waste of Space Orchestra. Het matige eerste deel wordt behoorlijk vergoed met het sterke tweede deel, maar gezien de kwaliteit die Finnen doorgaans brengen, mag je wellicht toch wat meer verwachten. Desondanks zal de gemiddelde Roadburnganger er zeker genoeg raad mee weten.

Tracklist:

  1. Void Monolith
  2. The Shamanic Vision
  3. Seeker’s Reflection
  4. Journey to the Center of Mass
  5. Wake Up the Possessor
  6. Infinite Gate Opening
  7. Vacuum Head
  8. The Universal Eye
  9. Syntheosis

Label: Svart Records

Release: April 2019