Nusquama – Horizon Ontheemt

Inmiddels al ruim een maand uit; toch vraagt Nusquama’s Horizon Ontheemt nog om een bespreking. Dit Nederlandse vijftal bestaat uit leden die onder meer ook actief zijn in bands als Turia, Lubbert Das, Laster en Fluisteraars. Dat kan niet anders dan een ijzersterk atmoferisch blackmetalalbum opleveren, en damn, daar is Nusquama ruimschoots in geslaagd.

Dat dit vijftal elk in andere gerenommeerde Nederlandse blackmetalbands actief is, zorgt voor een enerzijds feest van herkening. Zo valt allereerst het rauwe stemgeluid op van T. van Turia. Maar ook de melancholie die Nusquama verspreidt is niet vreemd. Denk daarbij onder meer aan Lubbert Das en het vroegere materiaal van Laster. Desondanks klinkt Nusquama als een compleet nieuw project, dat valt te omschrijven als de voorlopige kroon op de Nederlandse blackmetalscene. Horizon Ontheemt klopt werkelijk van begin tot einde, bevat een intensiteit die we alleen bij een band als Ultha terug horen en staat vol met fantastische gitaarriffs. Absoluut kippenvel moment is slotsong “Met Gif Doordrenkt”, waarin vooral O. en N. nog maar eens uitblinken met melancholie doordrenkt gitaarwerk. Maar ook de climax van dit nummer is buiten alle proporties – waarmee in ieder geval de titel voor blackmetalsong van het jaar reeds vergeven lijkt.

Uiteindelijk kan je lang of kort zijn over Horizon Ontheemt, feit is dat dit een waanzinnig album is dat in mijn ogen voorlopig de kroon is op de bloeiende Nederlandse blackmetalscene. En dat zegt best een hoop, getuigende de uitstekende albums die toch met enige regelmatig van de Nederlandse bodem verschijnen.

Tracklist:

  1. De Aarde Dorst
  2. Wrevel
  3. Vuurslag
  4. Eufrozyne
  5. Ontheemd
  6. Met Gif Doordrenkt

Label: Eisenwald/Haeresis Noviomagi

Release: Maart 2019