Enthroned – Cold Black Suns

Met Cold Black Suns is de Belgische blackmetalgrootmacht Enthroned toe aan zijn elfde full length. Hoewel het album reeds enige tijd in zijn geheel te beluisteren was via YouTube, wachtten we doelbewust op de release show op Thronefest om Cold Black Suns voor het eerst te beluisteren. Waarom? Omdat men dergelijke primitieve energie en duivelse sfeer nu eenmaal nog steeds het beste kan vatten wanneer men ze zelf in- en uitademt. Omdat het haast een belediging is om, wanneer een artiest deze zaken in zijn muziek verwerkt als essentieel onderdeel ervan, deze eindeloos te comprimeren tot er niets van overblijft en op basis daarvan een oordeel te vellen. Omdat dit digitale tijdperk lang niet alleen maar voordelen heeft.

There, we said it. Over naar de muziek. Instrumentale opener Ophiusa leidt de plaat in en zet de juiste, dreigende toon voor de komende plus minus 50 minuten. Al gauw krijgen we een eerste lading furieuze, door blastbeats gedreven black metal, compleet met de pisnijdige gitaren, pompende bas en ruwe vocalen die Enthroned ook vandaag nog tot één van de meest relevante bands van het land maken. Op Cold Black Suns lijkt wat meer aandacht te zijn besteed aan opbouw, samenhang en sfeer. Regelmatig wordt de voet van het gaspedaal gehaald om extra in te zetten op deze elementen; gaande van de sporadische koorzang in Oneiros tot het huiveringwekkende Aghoria en het van doom metal doordrenkte Smoking Mirror. Dit alles zorgt voor een subtiele shift in de sfeer vergeleken met de vorige albums, waardoor Cold Black Suns best wel eens een groeiplaat zou kunnen zijn voor menig luisteraar, in plaats van de gebruikelijke coup de foudre. Verblindende woede heerst hier afwisselend met een koude, donkere atmosfeer die de luisteraar helemaal opslokt. Het geluid is quasi perfect afgeregeld zodat de beide volledig tot hun recht kunnen komen. Volhouden is dus de boodschap.

Tracklist:

  1. Ophiusa
  2. Hosanna Satana
  3. Oneiros
  4. Vapula Omega
  5. Silent Redemption
  6. Aghoria
  7. Beyond Humane Greed
  8. Smoking Mirror
  9. Son of Man

Release: juni 2019

Label: Season Of Mist