Akrotheism – Law of Seven Deaths

Pak Nightbringer en Acherontas samen, mix deze bands met een goede scheut Svartidaudi en je hebt het eindresultaat dat Akrotheism heet. Deze Griekse band is al ruim zeven jaar actief en heeft in die tijd ook al een aantal releases uitgebracht, maar Law of Seven Deaths is het eerste werk dat ik van deze heren hoor. Een must voor de liefhebber van moderne black metal, zo blijkt.

Law of Seven Deaths omvat voor mijn gevoel precies waar de black metal tegenwoordig om draait: Dissonantie, complexiteit, atmosfeer, melodie, een spirituele lading, een prachtige albumcover (afkomstig van de hand van David S. Herrerias) en uiteraard gemixt is het album en gemastered door Stephen Lockheart in IJsland –alle hipsters ook weer tevreden. In die zin is deze tweede plaat van de Grieken ook niet meer dan een samenvatting van de huidige stand van zaken van ons favoriete genre. Een eigen geluid van de heren ontbreekt bovendien volledig. Als iemand mij had verteld dat deze plaat het resultaat zou zijn uit een samenwerking tussen Naas Alcameth en Acherontas V. Priest, dan had ik het direct geloofd. Overigens is het gevoel dat je bekruipt dat deze Grieken de mosterd bij hun landgenoten van Acherontas halen niet heel vreemd, de heer Acherontas V. Priest zingt een behoorlijk aantal noten mee op Law of Seven Deaths.

Goed, dat we weinig nieuws horen dit tweede album van Akrotheism is ook niet een heel eerlijk kritiekpunt. Want laten we eerlijk zijn: op 98% van de blackmetalplaten die ons jaarlijks om de oren vliegen, horen we niks nieuws. En iets wat Akrotheism wel heel goed doet, is nummers schrijven. Elk nummer bevat een sterke opbouw en zodoende een uitstekende spanningsboog. De slepende dissonantie waarmee Desmotropia eindigt, voelt gewoon aan alsof de aarde onder je voeten ieder moment in een gigantisch zwart gat kan wegzinken. Of de relatief complexe opbouw van Skeptomorphes – The Origin of I is ook zeker prijzenswaardig. En voor wie behoefte heeft aan een stukje bezinning, is er de ambiente afsluiter En. Law of Seven Deaths is een ontdekkingstocht, dat bij iedere luisterbeurt zich weer op een andere manier aan de luisteraar ontvouwt. Dat Akrotheism uiteindelijk veel bekende mosterd gebruikt, is de Grieken daarom ruimschoots vergeven.

Law of Seven Deaths is verplichte kost voor eenieder wie het blackmetalgenre een warm hart toedraagt. Het bevat precies alle sterke elementen van bands als Nightbringer, Acherontas en Svartidaudi en voelt daarom wellicht aan als “volgens het boekje”. Bovendien mist een eigen geluid soms bij de Grieken, maar de opbouw van de nummers en de totale atmosfeer van deze plaat vergoeden wel heel erg veel.

Tracklist:

  1. Typhonian Serpents
  2. Manifesting Tartarus
  3. Desmotropia
  4. Virtue of Satyr
  5. Oracle Mass
  6. Skeptomorphes – The Origin of I
  7. En

Label: Osmose Productions

Release: Maart 2019