Worsen – Cursed to Witness Life

Op aanraden van één van onze lezers -waarvoor dank – onderwierpen we Cursed to Witness Life van éénmansband Worsen aan een grondige luisterbeurt. Worsen is het black metal geesteskind van Rick Contes, u onder meer bekend als voormalig gitarist van de band Young And In The Way. Cursed to Witness Life is de eerste langspeler van de heer en volgt op de in 2014 verschenen ep Blood.

Met de ep zijn we nog niet bekend, maar dit debuut is cátchy. Mijn god. De gitaarlijnen barsten van de melodieën die, zoals meermaals aangehaald door collega-reviewers, sterk doen denken aan die van het Poolse Mgła, maar hierdoor zeker niet minder klinken. Ze worden onderbouwd door een sterke ritmesectie en een stel uitstekende vocalen. De hese uithalen van Contes geven een scherp randje aan deze typische Amerikaanse black metal composities, de subtiele koorzang die even te horen is, versterkt de donkere sfeer. Enkel over de drums zijn we iets minder te spreken. Het mag duidelijk zijn dat deze geprogrammeerd zijn en het geluid is niet altijd even goed. Vooral de kunstmatige en te luide snare sound, versterkt door een licht gebrek aan variatie in de drumpatronen werpt een smetje op deze anders zeer fijne plaat.

In de jaarlijst zal hij niet belanden, maar met zijn debuutplaat heeft Worsen wel onze aandacht getrokken en we zijn alvast benieuwd wat de toekomst nog zal brengen.

Tracklist:

  1. Open Grave
  2. Aspirations Rusted Shut
  3. Weakened World
  4. A Blade in the Dark
  5. Cradled by the Cold
  6. Cursed to Witness Life
  7. Haunting My Mind

Release: juni 2019

Label: The Hell Command