Celestial Grave – Secular Flesh

In 2016 wist Celestial Grave onze aandacht te trekken met zijn allereerste demo Burial Ground Trance. Met het dichte, sombere geluid deed de Finse black metal band ons reikhalzend uitkijken naar een eerste full length. Iron Bonehead lanceerde begin deze maand de verlossende release: Secular Flesh.

De verwachtingen waren hoog, maar wat Celestial Grave op deze eerste volledige plaat laat horen, is belachelijk goed.

Door gitaren aangedreven, Scandinavische black metal is ondergestopt onder een enormiteit aan lagen, die de muziek een donkere en mysterieuze toon geven. Er gebeurt zoveel tegelijkertijd dat het bijna onmogelijk is om alles vanaf de eerste luisterbeurt te vatten. Melodische gitaarlijnen worden ziekelijk verdraaid en overgoten met getormenteerd geschreeuw dat weergalmt door een grote leegte. De composities zijn onvoorspelbaar en spelen in op de gemoedstoestand van de luisteraar, die afwisselend de schoonheid en de horror van pijn te verduren krijgt. De drums zijn redelijk op de achtergrond gehouden, net als de vocals die hier en daar een beetje verdrinken in de mix. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van screams, maar in de titeltrack Secular Flesh krijgen we ook een (half) gesproken stuk tekst toegesnauwd. Een welkome variatie, daar de in totaal 31 minuten durende plaat anders misschien iets té monotoon was geweest.

Secular Flesh is een spectaculair debuut en verplichte kost voor blackmetalliefhebbers. Celestial Grave fascineert met zijn duistere composities, intensiteit en effectiviteit van zijn muziek.

Tracklist:

  1. Lamentation
  2. Secular Flesh
  3. Gasping from Lips of Night
  4. Calamitous

Label: Iron Bonehead

Release: juli 2019