Funeral Storm – Arcane Mysteries

De Hellenic black metal scene is momenteel met een dikke revival bezig. Nieuwe Griekse bands laten zich beïnvloeden door klassiekers uit de jaren ’90 en worden daarin vaak bijgestaan door oud gedienden. Denk aan Katavasia en nu dus Funeral Storm. Hoewel Funeral Storm op papier al een ruime tijd bestaat, is er pas sinds recent enige activiteit te bespeuren bij deze Grieken. In 2015 voegde Varathron-zanger Stefan Necroabyssious zich bij de band en sindsdien is het hard gegaan. Arcane Mysteries is het debuutalbum van Funeral Storm en is ongetwijfeld de beste release uit het subgenre sinds Varathron’s Patriarch’s of Evil van afgelopen jaar.

Ruim een jaar geleden kwam Varathron dus met zijn glorieuze Patriarchs of Evil, dat een dikke ode was aan de Hellenic black metal scene uit de jaren ’90 en voorlopig een bekroning is van de huidige revival. Die scene werd onder andere gekenmerkt door een warm, melodieus geluid en leverde ongekende klassiekers op van Rotting Christ (Thy Mighty Contract en Non Serviam), Necromantia (Crossing the Fiery Path en Scarlet Evil Witching Black) en dus Varathron (His Majesty at the Swamp en Walpurgisnacht). Deze namedropping schetst tevens een mooi beeld waar je bij Funeral Storm aan moet denken qua geluid. Hoogtepunten op Arcane Mysteries zijn Martyr of the Lake (met een behoorlijk Iron Maiden-achtige gitaarsolo) en The Necromancer, waarvan laatstgenoemde van een Varathron-album te lijkt te zijn weggelopen, zij het iets orkestraler. Dat is ook waarmee Funeral Storm zich mee onderscheidt: Niet alleen brengt het drietal een fijne ode aan deze prachtige scene, het weet zich ook nog een eigen geluid aan te nemen door een dikke nadruk te leggen op de synths in vergelijking met de meeste bands uit het genre.

Toch zijn er ook kritiekpunten te noemen. Zo breekt het instrumentale Wandering Through the Abyss al vrij vroeg op de plaat de flow van het album. Hoewel het een sfeervolle sectie is, had dit nummer wellicht beter als afsluiter gepast. Daarnaast wordt Arcane Mysteries afgesloten met een cover van Varathron’s Flowers of My Youth, maar voelt enigszins misplaatst – mede omdat het haast een één op één kopie is van het origineel. Deze imperfecties zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat het niet de nummer één zal zijn bij de jaarlijstjes, maar als we deze punten over het hoofd zien, kan niet anders geconcludeerd worden dat Funeral Storm een heerlijke plaat heeft afgeleverd die veel liefhebbers van de scene een groot plezier zal doen.

Tracklist:

  1. Invocation of the Great Red Dragon (Intro)
  2. Ego Sum Filius Draconis
  3. Martyr of the Lake
  4. Wandering Through the Abyss
  5. The Necromancer
  6. The Necromancer Part II
  7. Funeral Storm
  8. The Origin of Utter Evil
  9. From the Great Deep of the Primordial Waters of Creation (Outro)
  10. Flowers of My Youth (Varathron cover)

Release: Mei 2019

Label: Hells Headbangers Records