Häxanu – Snare of All Salvation

Häxanu is het nieuwste geesteskindje van Alex Poole. U weet wel, die geniale Amerikaan van onder andere Chaos Moon, Ringarë, Gardsghastr en Skáphe. Voor Häxanu is hij de samenwerking aangegaan met zanger en tekstschrijver L.C., van wie we verder weinig mogen weten. Snare of All Salvation verschijnt op 1 april via Amor Fati Productions en is wellicht één van de minst subtiele, maar tegelijk ook een van de beste albums waar Alex Poole aan mee heeft gewerkt in de laatste jaren.

Snare of All Salvation trapt nog wel sierlijk af met stormgeluiden en dungeon synth-achtige keys. Het is een opmaat voor wat komen gaat, want nummers als Materia Prima en Sulfur, Salt, Mercury schieten als een wervelstorm in de vijfde versnelling voorbij. Alsof een band als Sargeist steroïden heeft genomen, verkocht door Aorlhac en Necropole samen. Om de atmosfeer extra kracht bij te zetten, duiken op de achtergrond hier en daar wat keys op. Pas in nummer vier, Smaragdina, wordt echt weer een stapje teruggedaan met een uitgebreidere keyboard-passage, zoals we in andere projecten van Alex Poole wel vaker horen. Het riffwerk in de climax van Smaragdina is overigens ook uitermate sterk, maar dat geldt voor het gehele album. Nergens kakt Snare of All Salvation ook maar één seconde in, en dat is niet alleen met dank aan de geweldige riffs waar Alex Poole mee blijft strooien, maar ook aan de vocale prestatie van L.C. – die intens te noemen valt. In vergelijking met de andere bands waar de Amerikaan bij betrokken is, is Häxanu veel directer en in your face. Alleen in de afsluitende titeltrack horen we wat meer hints richting projecten als Gardsghastr en Ringarë, die overigens ook moeiteloos zeventien minuten lang de aandacht weet vast te houden.

Het debuut van Häxanu gooit op deze manier hoge ogen. Nu staat vrijwel alles wat Alex Poole uitspuugt garant voor kwaliteit, maar dit kan wel eens één van de beste releases van de beste man zijn van de afgelopen tijd. Snare of Salvation is een kolkende razernij aan riffs en intense vocals, gegoten in een uitermate aantrekkelijke atmosfeer die hinten naar Poole‘s andere projecten.

Tracklist:

  1. The Pale
  2. Materia Prima
  3. Sulfur, Salt, Mercury
  4. Smaragdina
  5. Anima Mundi
  6. Snare of all Salvation

Release: April 2020

Label: Amor Fati Productions