Ulcerate – Stare into Death and Be Still

Stare into Death and Be Still. Nee, niet de richtlijn van onze overheid, ik bedoel de titel van Ulcerate’s zesde muzikale telg. Met Shrines Of Paralysis bracht de Nieuw-Zeelandse deathmetalformatie vier jaar geleden een tijdloos, tot op heden onovertroffen werk uit binnen het genre en dus wordt ook zijn nieuwste creatie alhier met gepast enthousiasme onthaald.

Het is zinloos om Stare into Death and Be Still te vergelijken met Shrines Of Paralysis, gezien Ulcerate deze maal klaarblijkelijk uit andere mentale bronnen geput heeft en eerder onaangeroerde capaciteiten heeft aangesproken, in plaats van enkel dezelfde deugden opnieuw in de verf te zetten. De kracht van Shrines Of Paralysis en alle voorgaande albums ligt voornamelijk in de techniciteit en dissonantie van de verschillende elementen binnen de muziek en op de onbeteugelde woede die daarvan uit gaat. Technisch hoogstaande riffs, drumpatronen en baslijnen zijn immer in overvloed aanwezig, ook op dit zesde album, maar er is ook veel sterker ingezet op gevoelsbeleving. Jamie Saint Merat, Michael Hoggard en Paul Kelland hebben een manier gevonden om hun muzikale krachten te verenigen in goddeloze harmonie en om elkaar onderling te versterken en naar een hoger niveau te tillen. Waar voorheen klanken en karakters met elkaar botsten om zo energie op te wekken, vormen zij nu een ondoordringbaar front dat genadeloos op de psyche inbeukt. Een kristalheldere productie legt alle naden bloot, ontsluiert elke vezel pijn die uitgaat van de vocals, onthult quasi elk detail van de huiveringwekkend schone composities, in het bijzonder hoorbaar in het nummer There Is No Horizon, wat mogelijks één van Ulcerate’s sterkste prestaties is.

Schrikbarend sterke songwriting, onorthodoxe melodieën en een meer psychologische aanpak maken Stare into Death and Be Still tot een nieuw en eerder uniek juweel op de kroon van Ulcerate.

Tracklist:

  1. The Lifeless Advance
  2. Exhale the Ash
  3. Stare into Death and Be Still
  4. There Is No Horizon
  5. Inversion
  6. Visceral Ends
  7. Drawn into the Next Void
  8. Dissolved Orders

Release: April 2020

Label: Debemur Morti Productions