Bythos – The Womb of Zero

Bythos is een vers gesmede alliantie tussen M.S. (Behexen/ex-Sargeist), M.L. (Behexen, Horna) en L.R., eveneens actief in Horna. Succes quasi gegarandeerd, de jarenlange ervaring en de uitzonderlijke geestdrift van de drie heren in acht genomen. Met debuutalbum The Womb of Zero, op 24 april uitgebracht via Terratur Possessions, lost het trio inderdaad alvast enkele onuitgesproken beloftes in.  

Opener Black Labyrinth legt (onvermijdelijk) meteen de link met Behexen volledig bloot. De opbouw en meer specifiek de dissonante introductie van het nummer, in combinatie met de onvermoeibare, blaffende vocalen even later, doet sterk denken aan die waarvoor de Finse blackmetalband alom geprezen wordt. Hoe dissonant The Womb of Zero van start gaat, zo melodisch verloopt echter de rest van het album. De befaamde, ijskoude Scandinavische melodieën die het merendeel van de songs aandrijven en regelmatig en tot grote vreugde invloeden van Horna laten horen, zijn met zekerheid de grootste troef van Bythos. Verder is het gevarieerde tempo ook een pluspunt en hier mag in de toekomst zelfs nóg verder op ingegaan worden. De nummers razen nooit aan één stuk door en zijn veel minder ruw en onstuimig dan verwacht zou kunnen worden van de heren. In plaats daarvan creëren deze een zekere flow en diepgang die tragere, meer bezwerende tracks als Sorath the Opposer, mid-tempo nek-krakers als Omega Dragon en gitzwarte, melodische hymnen zoals Hymn to Lucifer met elkaar verbinden. De productie van de plaat is modern, van goede kwaliteit en laat al deze verschillende karakters mooi uitkomen.

Het nieuwe verbond dat werd gesmeed tussen deze drie Finnen is er alvast één dat wij kunnen waarderen. Bythos schildert donkere muzikale afgronden en bezingt deze vol overtuiging zijn lof. De sterktes van zowel Horna als Behexen worden op deze debuutplaat mooi verenigd. De grimmige schoonheid die van The Womb of Zero uitgaat, zal weinig luisteraars onberoerd laten.

Tracklist:

  1. Black Labyrinth
  2. When Gold Turns into Lead
  3. Sorath the Opposer
  4. Omega Dragon
  5. Call of the Burning Blood
  6. Hymn to Lucifer
  7. Legacy of Naahmah
  8. Destroyer of Illusions
  9. Luciferian Dawn

Release: April 2020

Label: Terratur Possessions