At the Altar of the Horned God – Through Doors of Moonlight

Toen deze promo in de mailbox belandde met de omschrijving dat At the Altar of the Horned God zou klinken als een mix tussen de primitieve black metal van Arckanum, de ritualistische atmosfeer van Urfaust en de elegantie van Dead Can Dance, was mijn interesse meteen gewekt. Through Doors of Moonlight is inmiddels op I, Voidhanger verschenen, en het moet gezegd worden: Dit is een behoorlijk interessant album.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ben je op zoek naar razende black metal, zonder tierelantijnen, dan kan je best hier stoppen met lezen. Sta je open voor zaken als meditatie, bezinning en dergelijke praktijken? Mooi, dan is dit debuut van At the Altar of the Horned God wel wat voor jou. Through the Doors of Moonlight heeft inderdaad een hoop weg van Dead Can Dance, bij wijlen met een zelfde soort melancholie. Heolstor, de persoon achter dit project, weet dit op boeiende wijze te combineren met ritmische drums. Mooi voorbeeld hiervan is Before the Flames of Undefiled Knowledge, waar ik behoorlijke Shibalba-vibes van krijg. Ook de verschillende vormen vocals die Heolstor laat horen, zijn indrukwekkend te noemen. Van haast Phurpa-achtige keelzang, tot een meer bezwerende achtige vocalen en zelfs ijzige screams in de occassionele blackmetaluitspatting.

Want naast de nummers die meer psychedelisch, meditatief en ritualistisch van aard zijn, wordt ons op twee nummers ook nog uitstekende black metal voorgeschoteld. Toch passen deze nummers ook perfect in het plaatje. Hoewel met name het riffwerk inderdaad sterk aan Arckanum doet denken, zit er ook achter deze nummers een bijzondere kracht met ritmisch, haast ritualistisch gezongen vocalen op de achtergrond. Daarnaast doen het begin van nummers als Peridition in the Oneness en Malediction behoorlijk denken aan ‘Kveldssanger Ulver’. Eerstgenoemde evolueert door in wellicht het meest stevige en duistere nummer op deze plaat, waar de laatstgenoemde juist nog meer richting een folk-kant evolueert. Het zijn uitermate boeiende contrasten.

Het is simpelweg onmogelijk om Through Doors of Moonlight binnen een paar woorden te omschrijven. Dit debuut van At the Altar of the Horned God is heel divers, wat tot zeer interessante luisterervaringen leidt, omdat je iedere keer wel iets nieuws ontdekt. De totale atmosfeer die Heolstor met zijn project weet te creëren is uniek, waarop veel verschillende termen geplakt kunnen worden die tezamen de lading pas dekken. Tribal, meditatief, psychedelisch, ritualistisch… noem het maar op.  Tot slot, Through Doors of Moonlight is zeker niet geschikt voor ieder moment van de dag. Echter, heb je de behoefte om de ogen te sluiten en om in een trans te verkeren, dan beveel ik je deze plaat van harte aan.

Tracklist:

  1. A Ka Dua
  2. Before the Flames of Undefiled Knowledge
  3. Prayer I
  4. Prayer II (Oh Glorious Pan)
  5. Perdition in the Oneness
  6. Malediction
  7. A Circle of Swaying Leaves

Release: April 2020

Label: I, Voidhanger