October Falls – A Fall of an Epoch

Het Finse October Falls is een band met meerdere gezichten. Het debuut Marras is een prachtig neo-folkalbum dat sterk hint naar Ulver, Tenhi en Empyrium. De daarop volgende albums bewandelden plots veel meer de weg van melancholische en atmosferische black metal, waarbij vooral invloeden van Agalloch en Katatonia niet ver weg bleken te zijn. De folk-invloeden zijn weliswaar altijd gebleven, maar inmiddels veel meer naar de achtergrond verplaatst. Met de nieuwste release, A Fall of An Epoch, zijn wederom enkele accenten verschoven.

De vijfde full length van het Finse trio (met leden van onder andere Moonsorrow, Barren Earth en Ensiferum) trapt af met de titeltrack, waarin een mooie wisselwerking is te horen tussen messcherpe gitaarriffs en akoestisch getokkel. In vergelijking met het vorige album, The Plagues of a Coming Age, valt op dat het tempo een stuk hoger ligt en dat het geluid een stuk rauwer is. Het nummer The Endtimes Rising heeft bijvoorbeeld vrij veel weg van Acedie van Nocturnal Depression. Al wordt het op A Fall of an Epoch gelukkig nooit zo deprimerend als Nocturnal Depression. Hoewel de accenten van October Falls met deze release zeker zijn verschoven, blijven de Finnen oog houden voor hun eigen roots. De folkinvloeden en de bleke melancholie die de hoofdcomponenten van de muziek van October Falls vormen, blijven immers ook duidelijk aanwezig.

Met A Fall of an Epoch klinkt October Falls zeker als zichzelf, zij het dat het net een rauwer accent heeft en dat de blastbeats alles behalve schaars zijn. Daarmee lijkt de band een beetje terug te grijpen naar de jaren ’90 en jaren ’00. Toch is het wederom een prima release van deze Finnen.

Tracklist:

  1. A Fall of an Epoch
  2. The Endtimes Rising
  3. The Ruins of What Once Was
  4. Hammering the Tide
  5. The Flood of Drought

Release: Mei 2020

Label: Purity Through Fire