Acherontas – Psychic Death: The Shattering of Perceptions

Achtste album alweer voor Acherontas, sinds de Griekse formatie onder deze naam schuil gaat. Al het materiaal tot en met album nummer vijf (Ma-Ion (Formulas of Reptilian Unification)) staat bij ondergetekende zeer hoog aangeschreven. Daarna kwam de klad er een beetje in bij de Grieken met onder andere twee iets mindere full lengths. Daarom stond ik ook niet echt te springen toen alweer het derde album in vijf jaar werd aangekondigd, maar gelukkig genoeg herpakt Acherontas zich prima met Psychic Death: The Shattering of Perceptions.

De eerste geluiden over Psychic Death: The Shattering of Perceptions waren dat dit het meest ingetogen Acherontas-album tot op heden zou zijn. Een opvatting die ik deels deel. In eerste instantie voelt Psychic Death: The Shattering of Perceptions een logische opvolger van Faustian Ethos. Snelle tremolo riffs en spervuren aan blast beats zijn namelijk ook zeker niet zeldzaam op Psychic Death: The Shattering of Perceptions. In vergelijking met de voorgaande plaat zijn de gitaarriffs echter een stuk meer op de voorgrond aanwezig. Het zijn echter vooral de onderliggende occulterockmelodieën die deze nieuwste telg van Acherontas V. Priest en de zijnen tot een relatief ingetogen en interessant werkje maken. Met name bij nummers als Μαγεια των καθρεφτων (Magick of Mirrors) en de titeltrack is het een kwestie van de ogen sluiten, de bezwerende zang en melodieën in je opnemen en jezelf toewijden aan introspectie. Maar ook in de stevigere nummers, zoals Kiss the Blood en The Brazen Experimentalist, is er ruimte voor bijvoorbeeld de cleane, bezwerende zang van Acherontas V. Priest. Of de occulterockmelodie na ongeveer zes minuten in Coiled Splendor, die eigenlijk symbool staat voor deze plaat. Tussen al het blackmetalgeweld doen de Grieken regelmatig een fijne stap terug, waarin vervolgens vooral veel focus ligt op het gitaarwerk die ook liefhebbers van (occulte) rock zeker zal bekoren.

Of het zodoende het meest ingetogen album van Acherontas is, waag ik te betwijfelen. Die eer gaat wat mij betreft nog steeds naar Ma-Ion (Formulas of Reptilian Unification), maar dat is slechts met dank aan de vele ambientstukken die dat album rijk is. Wat wel vaststaat, is dat Acherontas met Psychic Death: The Shattering of Perceptions een album heeft afgeleverd dat weer een stap in de goede richting is wat mij betreft. Bepaalde momenten voelen nog enigszins inwisselbaar aan, maar de gitaarriffs zijn in ieder geval weer een stuk memorabeler in vergelijking met Amarta en Faustian Ethos. En De rijkheid aan occulterockmelodieën maken deze plaat uiteindelijk tot een zeer genietbaar geheel. 

Tracklist:

  1. Paradigms of Nyx
  2. Kiss the Blood
  3. The Brazen Experimentalist
  4. Psychic Death “The Shattering of Perceptions”
  5. Coiled Splendor
  6. The Offering of Hemlock
  7. Sermons of the Psyche
  8. Μαγεια των καθρεφτων (Magick of Mirrors)

Release: Juni 2020

Label: Agonia Records