5 Shades of Black @ Kavka, Antwerpen

Eén van de meest interessante affiches die we dit jaar zagen voorbijkomen, was ongetwijfeld die van 5 Shades of Black. Liefst vijf uitstekende bands wist de organisatie op deze oktoberavond naar Antwerpen te lokken voor de fans van het zwaardere werk. Vijf bands die het genre op een geheel eigen manier benaderen, maar zo uiteindelijk één mooi geheel vormden. Wij waren erbij en zagen dat het goed was.

Het moet gezegd worden: wat een vreselijke stad is Antwerpen op vlak van verkeer. Het aantal optredens dat we moesten missen wegens de 666 kilometer lange files in en rond de stad, is niet meer op één hand te tellen. Dit keer konden we Sorrow Plagues toevoegen aan dat lijstje met gemiste shows. Bij aankomst leken we (helaas) niet de enigen te zijn die een helse rit achter de rug hadden, maar gelukkig waren we allen nog wel op tijd om onze vrienden van Drawn Into Descent aan het werk te zien.

Drawn Into Descent

En die deden het wederom prima. We zagen deze band al verschillende keren aan het werk, maar het eerste slechte optreden moeten we nog steeds meemaken. De atmosferische black metal van de heren komt helemaal tot zijn recht in de donkere zaal, de zang gaat door merg en been. De toon was gezet voor de rest van de avond.

Fen

De volgende band hoeven we jullie vast niet meer voor te stellen; het Londense Fen vergaarde de afgelopen jaren heel wat fans met zijn sfeervolle mengeling van post-rock en (atmosferische) black metal. In maart bracht de band zijn nieuwe album Winter uit, met als doel stilaan terug te keren naar zijn essentie. Dat lukte aardig; de veelzijdige vijfde plaat van het gezelschap behaalde hoge scores en wist ook bij ons een plaatsje in de lijst met top releases te veroveren. Ook in Kavka zagen we vanavond een stel getalenteerde muzikanten aan het werk die quasi perfect op elkaar ingespeeld zijn zowel op muzikaal als persoonlijk vlak; er gaat een vreemd soort rust van het hele tafereel uit. Bovendien hebben de heren het geluk dat het geluid in de zaal prima geregeld was, waardoor alle elementen goed doorklinken en de progressieve partijen extra indrukwekkend overkomen.

The Great Old Ones

Dé band van de avond voor ons was echter The Great Old Ones; de Fransmannen lijken enkel maar sterker te worden live. Met hun nieuwe album EOD: A Tale Of Dark Legacy (de review vind je hier) op zak, trokken de heren naar Antwerpen vanavond. De onheilspellende intro van de plaat (Searching For R. Olmstead) en de daarop volgende nummers The Shadow Over Innsmouth en When The Stars Align (wat een heerlijke riff!) grijpen de toeschouwers meteen bij de strot; de nieuwe tracks lijken op het podium nog beter tot hun recht te komen als op CD. Helaas leek er wat te zijn misgegaan met het volume van de zang; op verschillende plaatsen in de zaal was de frontman van de band amper of zelfs niet hoorbaar. Op de rest van het geluid was gelukkig niets aan te merken – wat een knaller van een show.

Saor slaan we vanavond helaas over, maar toch gaan we met een blij gevoel weer naar huis – 5 Shades of Black bleek bijzonder geslaagd. Een woord van dank aan de organisatie voor het mogelijk maken van deze avond, voor de uitnodiging en de prima ontvangst.