Aegrus – Thy Numinous Darkness

Fans van Finse (black)metal? Dit album is voor jullie. Thy Numinous Darkness, het tweede studio-album van Aegrus, is de belichaming van de geliefde sfeer en muzikaliteit uit het Noorden en wordt u gebracht door Saturnal Records.

Hoewel het alweer tien jaar geleden is dat Aegrus werd opgericht, is Thy Numinous Darkness pas het eerste wat we ervan oppikken. Met deze tweede langspeler hebben de heren alleszins wel hun entree gemaakt hier. Het eerste nummer Embodiment Of Chaos doet zijn naam alle eer aan en schiet meteen vol hevigheid uit de startblokken met een vlijmscherpe, gejaagde riff die sterk doet denken richting een band als bijvoorbeeld Behexen. De hese, gevaarlijk geërgerde screams die wat later toegevoegd worden aan het geheel snijden dwars door de luisteraar heen en maken de chaos helemaal compleet. Toch wordt het op geen enkel moment onaangenaam om naar te luisteren en dat is te danken aan de ideale productie; het geluid is nooit te helder of te groezelig, maar zit precies goed voor dit soort muziek. Ook de tragere, sfeervolle stukken komen prima tot hun recht en voelen kouder en donkerder aan dan een gemiddelde Finse winternacht. Verder zorgen de heren op tijd en stond voor de nodige melodie in het prachtige, volledig instrumentale slotnummer van de plaat, of catchiness zoals in het tweede nummer Call of Lucifer. Ook The Black Stream Of Death is één van de hoogtepunten van het album – hier krijgen we een duidelijke voorstelling van waar deze band precies voor staat. Kortom, er valt heel wat te horen in deze amper vijftig minuten.

Aegrus is één van de weinige bands die (naar onze mening) deze typische stijl nog perfect beheerst en het waard is om genoemd te worden samen met alle andere ‘grote acts’. Met Thy Numinous Darkness brengt de band een origineel en gevarieerd album uit, waarin de rode draad toch steeds behouden blijft en alle elementen gewoon kloppen. Een geweldige ontdekking voor ons, een absolute aanrader voor jullie.

Score: 90/100

Tracklist:

  1. Embodiment Of Chaos
  2. Call Of Lucifer
  3. Psalms Of Satan
  4. Thy Numinous Darkness
  5. The Black Stream Of Death
  6. Dark Essence
  7. Transcendence
  • Label: Saturnal Records
  • Release: oktober 2017