Alghazanth – Eight Coffin Nails

Via Woodcut Records verschijnt binnenkort het achtste en laatste album van Alghazanth, een slordige 22 jaar na de oprichting van de band. Hoewel het nooit tot een echte doorbraak kwam, wisten de Finnen over de jaren heen toch heel wat zwartgeblakerde hartjes voor zich te winnen met hun symfonische blackmetalsound. Met (het toepasselijk getitelde) Eight Coffin Nails zetten de heren nu een punt achter die carrière.

Toen Alghazanth in het leven geroepen werd, was van ondergetekende nog geen sprake en dus ga ik niet eens doen alsof de discografie van deze band mij helemaal bekend is. Eight Coffin Nails is echter wel goed genoeg om hier verandering in te willen brengen. Dit laatste werk opent namelijk zeer sterk met de track Self-Exiled, die een melancholische riff en gekwelde schreeuw laat horen, gedragen door een laag sferisch toetsenwerk. Die laatste blijkt al snel een constante te zijn op Eight Coffin Nails en geeft de plaat een dramagehalte waar de makers van Sturm der Liebe nog wat van kunnen opsteken. De negen nummers razen aan een stevig tempo voorbij; verwacht je aan een stroom van blastbeats, melodische gitaren en donderende baslijnen die al het stof uit je speakers zullen blazen. De productie is modern en gepolijst, waardoor alles prima hoorbaar is. Ondanks al deze pluspunten, lijkt deze plaat helaas alleen niet echt aan te komen. Doordat de muziek zo bombastisch is en weinig afwisseling bevat, is ze vrij uitputtend om naar te luisteren en mist ze bij momenten iets wat haar écht interessant maakt.

Eight Coffin Nails is op zich een aangename blackmetalplaat met een moderne sound, die fans van de Finse scene wellicht zullen weten waarderen. De zwanenzang van de heren bulkt van de melodieën en riffs en symfonische elementen geven de muziek een episch karakter. Een spectaculair werk kunnen we dit niet noemen, maar Alghazanth sluit met deze plaat wel zeker en vast zijn carrière af in stijl.

Tracklist

 1. Self-Exiled
 2. Facing the North
 3. Aureate Waters
 4. The Upright Road
 5. At Their Table
 6. The Foe of Many Masks
 7. Twice Eleven
 8. Pohjoinen
 9. To Flames the Flesh

Score: 70/100

 • Label: Woodcut Records
 • Release: maart 2018