Almyrkvi – Umbra

Het IJslandse Almyrkvi zette zichzelf stevig op de kaart vorig jaar met Pupil of the Searing Maelstrom, zijn allereerste ep. Wat zo ontzettend cool was, was dat het gezelschap precies liet horen wat de (overigens zeer knappe) albumhoes deed vermoeden: een indrukwekkende rondvaart doorheen het universum. Op Umbra krijgen we een gelijkaardig beeld te zien, maar nog net iets obscuurder. En ook het muzikale landschap werd deze keer met nog donkerdere kleuren geschilderd.

De ep die vorig jaar verscheen was al een topper, maar Umbra is echt een imposant werk geworden. Een soort alarmerend gehuil uit de gitaren leidt de plaat in, waarna het eerste nummer Vaporous Flame zich langzaam ontvouwt. Opnieuw duikt de prachtige, cleane zang op die we leerden kennen op het vorige werk en het is een plezier te horen hoe deze nog verder werd uitgediept aan de hand van allerlei effecten. Op instrumentaal vlak werd ook heel wat vooruitgang geboekt; de overgangen lopen gesmeerder dan op de voorganger en de afwisseling tussen angstaanjagende, atmosferische passages en hevigere momenten is quasi geperfectioneerd. Het Blut Aus Nord-gehalte tijdens die eerste is met momenten vrij tot zeer hoog, wat alleen maar kan toegejuicht worden. Verder zijn de uitbarstingen talrijker dan op Pupil of the Searing Maelstrom, hetgeen de muzikale massa steeds in beweging houdt en verder stuwt op momenten wanneer ze dreigt stil te vallen. De ontelbare lagen en elementen waaruit de muziek is opgebouwd, vormen samen één ontzagwekkend en duister geheel – een beetje het muzikale equivalent van de kosmos, dus.

De diepe tonen, huiveringwekkend schone zang, de dreigende sfeer die iets dusdanig groots met zich meebrengt; Umbra is een plaat die onder je huid kruipt. Almyrkvi heeft zichzelf gevonden, zijn concept uitgediept en is relevanter dan ooit in de boomende IJslandse scene. Warm aanbevolen.

Tracklist:

  1. Vaporous Flame
  2. Forlorn Astral Ruins
  3. Severed Pillars of Life
  4. Stellar Wind of the Dying Star
  5. Cimmerian Flame
  6. Fading Hearts of Umbral Nebulas

Score: 95/100

  • Label: Ván Records
  • Release: november 2017