Aorlhac – L’esprit des vents

Aorlhac is de Occitaanse benaming voor de Zuid-Franse stad Aurillac. Aurillic is rond het einde van de negende eeuw gesticht en was in de Middeleeuwen één van de belangrijkere Franse plaatsen. De Middeleeuwen lenen zich nog altijd als een uitstekend thema om black metal te schrijven; moet ook Aorlhac gedacht hebben – de band dus. Rondom deze stad en tijdsgeest brengt de melodische blackmetalband zijn derde album: L’esprit des vents. En dat mag zeker gehoord worden.

go site Na een eerste luisterbeurt, valt direct op hoeveel passie er gestoken zit in L’esprit des vents. Aorlhac bewandelt paden die door velen bewandeld zijn, vaak met wisselend succes. Het is moeilijk om binnen dit genre verrassend uit de hoek te komen, maar de Franse band weet dat buitengewoon goed te compenseren met passie en intensiteit. Zanger Spellbound heeft een strot die zich uitstekend leent voor bijpassend concept. Daarnaast schudden gitaristen NKS en Lonn behoorlijk wat gave riffs, melodieën en solo’s uit hun mouw en is ook het drumwerk meer dan prima. Aorlhac weet zodoende heel goed hoe het zijn boodschap moet brengen. Niet met allerlei rare fratsen, maar met hartstocht en een flinke dosis energie.

Dat heeft echter ook een kleine keerzijde wanneer het album bijna rond een uur afklokt. Zo zijn er een aantal nummers die helaas veel op elkaar lijken. Rond driekwart van de plaat begint de vergelijkbare opbouw van iedere song enigszins vermoeiend te worden. De afsluitende titeltrack is pas het eerste, en dus enige, moment waarin Aorlhac zich inhoudt met een akoestisch stukje. Overigens bijzonder mooi uitgevoerd, dat dan weer wel.

follow site Indien Aorlhac meer kalmere passages had weten aan te brengen op zijn plaat, dan wel twee á drie nummers had geschrapt, dan was L’esprit des vents zonder twijfel het album van het jaar geweest. Gelukkig valt er een hoop te genieten op L’esprit des vents en zal fans van melodische en epische black metal zeker doen aanspreken. De geschiedenis en volksverhalen van Aurillac worden vol passie en energie overgebracht en zo kan melodische black metal anno 2018 nog steeds behoorlijk fris klinken.

enter site Tracklist:

 1. Aldérica
 2. La révolte des tuchins
 3. Infâme Saurimonde
 4. Ode à la croix cléchée
 5. 1802-1869 | Les méfaits de Mornac
 6. Mandrin, l’enfant perdu
 7. La procession des trépassés
 8. Une vie de reclus (quand les remparts ne protègent plus)
 9. L’ora es venguda
 10. L’esprit des vents

click here Score: 83/100

 • Release: Maart 2018
 • Label: Les Acteurs De l’ombre Productions

enter