Aosoth – V: The Inside Scriptures

Volgens eigen zeggen had het weinig gescheeld of het vijfde hoofdstuk van Aosoth was niet verschenen. Had het iets uitgemaakt als deze plaat niet was verschenen? De meningen daarover zullen zeer waarschijnlijk verdeeld zijn. De één zal V: The Inside Scriptures bestempelen als saai en overbodig, waar de ander uitermate content zal zijn met deze vijfde plaat van de Fransen. Als reviewer bevond ik mij ergens te midden van deze spagaat, wat het niet eenvoudig heeft gemaakt om deze plaat te reviewen. Een poging.

We beginnen positief. Op V: The Inside Scriptures is in iedere track wel een sterk moment te vinden. Zoals de openingsriff van A Heart To Judge of het heerlijke dissonante spel aan het einde van de titeltrack, wat ook meteen het beste moment van de plaat is in mijn optiek. Hier is Aosoth ook op zijn duisterst en komt het qua niveau zelfs in de buurt van topper An Arrow In Heart. Daarnaast is het spel ook bij wijlen een stuk agressiever, zoals we dat kennen van broeder Antaeus. Hier volgt ook echter meteen de keerzijde.

Antaeus bracht vorig jaar Condemnation en twee jaar geleden debuteerde VI. Allen gerelateerd aan Aosoth. Hoewel V: The Inside Scriptures onmiskenbaar als Aosoth klinkt, bekruipt mij het gevoel dat  Aosoth in heeft geboet aan kwaliteit ten faveure van deze twee releases. Waar De Praestigiis Angelorum een meer dan uitstekend album was en Condemnation ook een dikke prima scoorde, blijf ik op mijn honger zitten bij deze plaat. Zoals hierboven al aangekaart, zijn de momenten er echt wel, maar helaas niet meer zo sterk en beklijvend zoals Aosoth dat eerder deed. Wat volgt is ‘slechts’ een uiterst solide plaat met hier en daar een fijne uitschieter.

En daar zal vermoedelijk ook de verdeeldheid ontstaan. Liefhebbers van het toch wel overbekende geluid rondom deze drie bands, zullen wellicht dit album aanschaffen en het fantastisch vinden. Maar voor degenen die graag worden verrast of echt een mokerslag willen ontvangen, biedt deze vijfde Aosoth-plaat jammer genoeg te weinig.

Tracklist:

  1. A Heart to Judge
  2. Her Feet upon the Earth, Blooming the Fruits of Blood
  3. The Inside Scriptures
  4. Premises of a Miracle
  5. Contaminating All Tongues
  6. Silver Dagger and the Breathless Smile

Score: 75/100

  • Release: November 2017
  • Label: Agonia Records