Arkona – Lunaris

Vanaf de oorsprong van de Poolse blackmetalscene tot het heden, zijn er veel dingen gebeurd. Een hoop bands bestaan niet meer, of zijn significant veranderd, en de laatste jaren is het wederom een heuse broedplaats voor black metal. Eén band die echter niet geaffecteerd is door de tand des tijds, is Arkona. Tegenwoordig heeft de band onderdak gevonden bij Debemur Morti en brengt via dat label Lunaris uit.

Dat Arkona niet gevoelig is voor de ontwikkelingen die om de band heen plaats vinden, mag duidelijk zijn bij het horen van Lunaris. Alhoewel, voor blackmetalbegrippen en in vergelijking met eerdere Arkona-platen, is de productie verdacht helder. Niet dat dit een probleem vormt – in tegendeel zelfs. De heldere productie zorgt er namelijk voor dat de epische gitaarriffs bijzonder sterk uit de verf komen en datzelfde geldt voor de ondersteunende synthesizerklanken. Een kippenvelmoment waarin deze aspecten samenkomen, is in slottrack Lunaris. Episch en krachtig, maar ook melodieus en melancholisch zijn enkele kernwoorden die de titeltrack samenvatten. En zo zijn er wel meer van dit soort momenten op de plaat terug te vinden.

Lunaris is, zoals reeds vermeld, verder vooral een typische Arkona-plaat. Razende drums en gitaren met hier en daar de ondersteuning van synthesizer- en orgelklanken. De band flikte het al ruim twintig jaar geleden met Imperium en dat recept is relatief onveranderd gebleven. Het grootste verschil met toen, is de productie en laat dat net in positieve zin bijdragen aan het epische karakter van de band. Lunaris is opnieuw een voortreffelijk Arkona-album geworden, waarop bijzonder veel te genieten valt. En dat is knap.

Tracklist:

  1. Droga Do Ocalenia
  2. Ziemia
  3. Śmierć I Odrodzenie
  4. Nie Dla Mnie Litość
  5. Lśnienie
  6. Lunaris

Score: 83/100

  • Label: Debemur Morti
  • Release: november 2016