Atomikylä – Keräily

Een band die leden deelt met Oranssi Pazuzu en Dark Buddha Rising; daar verwacht je in ieder geval twee dingen van. Ten eerste: het gezelschap in kwestie doet iets met duistere psychedelic. Ten tweede: het is kwalitatief hoogstaand. Voeg daar nog eens aan toe dat Atomikylä afgelopen editie van Roadburn in een bomvolle Extase speelde en dan weet je eigenlijk al dat het wel goed zit.

Keräily is dus het tweede album van dit Finse gezelschap en wederom worden we ondergedompeld in een mengelmoes van metal, duistere psychedelic en zelfs een beetje jazz. De eerste track op het album, het zeventien minutenlange Katkos, begint rustig met wat hypnotiserende klanken. Maar hoe verder we in deze song komen, hoe dieper we worden meegevoerd in de psychedelische wereld van de Finnen. Alsof het drugs is die via je oren binnenkomt in plaats van via elders. Voor de overige twee songs op Keräily, kunnen we vrijwel hetzelfde noteren, al valt Risteily nog eens extra op door zijn fantastische jazzy middenstuk.

Ja, dit Atomykilä, dat zoiets betekent als ‘nucleair dorp’ en in zekere zin ook een gevoel opbrengt alsof je door een dergelijke plaats ronddwaalt, is verplichte kost voor liefhebbers van in ieder geval Oranssi Pazuzu en Dark Buddha Rising. Maar ook wie om iets verlegen zit dat geen traditionele songstructuren vasthoudt, of voor wie even goed wil trippen, kan ik dit werkje van deze heren zeker aanbevelen. Speciaal, verslavend en bovendien bijzonder kwaliteitsvol. Tot slot nog een serveertip: het beste alles in één keer consumeren!

Tracklist:

  1. Katkos
  2. Risteily
  3. Pakoputki

Score: 81/100

  • Label: Svart Records
  • Release: April 2016

[bandcamp width=350 height=470 album=4017874406 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5 tracklist=false]

Links: