Atra Vetosus – Voices From The Eternal Night (remastered) + Apricity

Onder toeziend oog van Immortal Frost Productions brengt het Australische Atra Vetosus morgen zijn tweede full length uit, genaamd Apricity. Beide kampen mogen dan een hele wereld van elkaar verwijderd zijn, toch hebben ze elkaar helemaal gevonden in de melodische blackmetalwaanzin van de band. Net voor de release van Apricity werd ook het eerste album van de heren in een nieuw jasje gestoken en opnieuw uitgebracht. Onze bevindingen kan je lezen in deze dubbele review.

Laten we beginnen met deze laatste. Voices From The Eternal Night werd oorspronkelijk in 2013 uitgebracht en bestaat uit acht prima uitgebalanceerde nummers (of beter: zeven nummers en een fijne, akoestische outro). De combinatie van melodieuze gitaarlijnen en agressieve drumpartijen zal voornamelijk fans van het oude Dissection doen watertanden, net als de akoestische interludes die het geheel op tijd en stond van wat extra (Zweedse) sfeer voorzien. De hese krijsvocalen gaan door merg en been en ook de cleane passages van de zanger weten te bekoren. De structuur van de nummers blijft over het gehele album min of meer hetzelfde met furieuze blackmetalpartijen en meer sfeervolle momenten die elkaar afwisselen. Storend is dit naar mijn mening niet, maar wat meer variatie was zeker welkom geweest. Vooral laatstgenoemde mocht nog veel uitgebreider aan bod komen als je het mij vraagt en doet alvast benieuwen naar hoe men hier op opvolger Apricity mee is om gesprongen. Verder is op de geluidskwaliteit niets aan te merken; deze geremasterde versie laat alle lagen van de muziek prima horen. Een (voor mij) eerste, zeer geslaagde kennismaking met Atra Vetosus.

Tracklist:

 1. Skies Of Obsidian Rain
 2. A Palace Shrouded In Emptiness
 3. Spirit Of The Forgotten Woods
 4. Into The Dawnless Night
 5. Under The Wings Of Darkness
 6. Nocturnal Winds
 7. Tortured By The Light Of A Thousand Stars
 8. Far Beyond

Score: 70/100

 • Label: Immortal Frost Productions
 • Release: februari 2018

On to the next one. Apricity is samengesteld uit zes verwoestende melodische blackmetaltracks en de twee akoestische interludes Violet en Amber die fungeren als een soort oase van rust te midden van al dat natuurgeweld. Dat is nodig, want de vurigheid in de muziek is ten opzichte van het debuutalbum namelijk alleen maar toegenomen. Voor deze tweede langspeler zijn de heren een versnelling hoger geschakeld, gelukkig zonder dat het ‘overdone’ klinkt. In de kern zijn de nummers steeds vrij simpel, maar wel doeltreffend. Door laag na laag na laag aan deze muzikale kapstok op te hangen, brengt de band een ideale mix van agressie en melancholie tot stand. Tot mijn grote vreugde wordt er op dit tweede album een pak meer en vlotter gevarieerd in tempo en gevoel en dit maakt dat, hoewel Apricity een stuk langer duurt dan zijn voorganger, het veel beter weg luistert. De akoestische tussenstukken werden meer uitgewerkt en raken met momenten haast de troosteloze sfeer van het meesterlijke Agalloch aan. Ook op gebied van vocals is er veel meer te beleven; nu eens wordt de luisteraar bezworen door cleane gezangen, dan weer bezorgen de doordringende screams hem kippenvel.

Hoewel Voices From The Eternal Night lang niet slecht klonk, is Apricity duidelijk een flinke sprong voorwaarts op alle vlakken. De nummers zitten slimmer in elkaar, zijn gevarieerder en weten hierdoor de aandacht beter vast te houden. De mix van agressie en melancholie werd lichtjes gefinetuned, de sfeer beter uitgewerkt zonder dat de muziek zijn pit verliest. Atra Vetosus lijkt nu goed op koers te zijn en ik ben alvast benieuwd naar toekomstige releases.

Tracklist

 1. Oceans Of Light, Rainfall Of Stars
 2. Ever Falling Snow
 3. Violet
 4. Where The Lost Spirits Roam
 5. Fading Life, Winter Winds
 6. Amber
 7. Of Ancient Prophecies
 8. Pravitatem Cordis Hominis

Score: 80/100

 • Label: Immortal Frost Productions
 • Release: februari 2018

Atra Vetosus speelt op 6 april in Arnhem en op 7 april in Mechelen tijdens IFP Fest

1 gedachte over “Atra Vetosus – Voices From The Eternal Night (remastered) + Apricity

Reacties zijn gesloten.