Auđn – Farvegir Fyrndar

Als de plaat in kwestie door Season of Mist werd uitgebracht, dan kan je er haast donder op zeggen dat ze zeer sterk is. Het Franse label nam reeds (en neemt nog steeds) heel wat kwaliteitsvolle bands onder haar vleugels, waaronder ook Auđn uit IJsland. Met Farvegir Fyrndar brengen deze heren een indrukwekkend vervolg uit op hun debuut uit 2014.

Dat er heel wat tijd, moeite en bedachtzaamheid in Farvegir Fyrndar is geslopen, is vrijwel meteen duidelijk. Qua songwriting hebben de heren best wel een streepje voor op de meeste van hun genregenoten. De nummers zitten slim in elkaar en vertellen hetzelfde verhaal telkens op een iets andere manier, zonder dat de samenhang verloren gaat – integendeel. Het werk doet opvallend krachtiger aan ten opzichte van de eerste plaat, mede dankzij de toegenomen blackmetalinvloeden in zowel gitaar- als slagwerk. De band gooit dit keer echt álle remmen los en dat resulteert in heftig samenspel aan een (bijna continu) hoog tempo. De schoonheid van IJslandse folk is nog steeds veelvuldig aanwezig, maar ook het wilde en ongerepte van het land lijkt nu zijn weg naar de muziek gevonden te hebben en neemt vaker de overhand. Verder is ook de zang er flink op vooruit gegaan; de hese screams zijn een pak furieuzer en daardoor ook geloofwaardiger geworden.

Auđn pakt opnieuw uit met een prachtige plaat boordevol IJslandse schoonheid en furie. Farvegir Fyrndar sluit prima aan bij zijn sfeervolle voorganger, maar is nog net iets meer ‘in your face’ dan deze. Al naar gelang persoonlijke smaak kan je dus het debuut boven deze tweede release verkiezen of omgekeerd, maar van teleurstelling is hoe dan ook geen sprake. De moeite waard.

Tracklist:

 1. Veröld Hulin
 2. Lífvana Jörð
 3. Haldreipi Hugans
 4. Prísund
 5. Ljósaslæður
 6. Blóðrauð Sól
 7. Eilífar Nætur
 8. Skuggar
 9. Í Hálmstráið Held

Score: 90/100

 • Label: Season of Mist
 • Release: november 2017

[bandcamp width=500 height=903 album=2636829875 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5]