Azaghal: “Gaan waar de Zwarte Vlam ons heen leidt”

Het najaar blijft een geliefkoosde periode om nieuw materiaal uit te brengen – guur weer vraagt nu eenmaal om een gure soundtrack. Zo werd eind vorige maand via Immortal Frost Productions Valo Pohjoisesta uitgebracht, de elfde langspeler van het Finse Azaghal. Ter ere van die gelegenheid sprak ik met bandleden Niflungr en Narqath.

Hallo, heren. Azaghal bestaat reeds geruime tijd en blackmetalfans van het eerste uur zullen de band vast al wel eens zijn tegengekomen. Hoe zouden jullie jezelf echter voorstellen aan diegenen die nog niet bekend zijn met Azaghal en welke release(s) zouden deze mensen zeker moeten checken?

Niflungr: Het prille begin van de band situeert zich ergens rond het jaar 1995. Het duurde nog tot 1997 – 1998 alvorens we onder de naam Azaghal opereerden. Ons elfde album heet Valo Pohjoisesta (lees de review hier) en werd op 24 september uitgebracht door Immortal Frost Productions. Deze plaat zou ik dus aanbevelen aan nieuwe luisteraars.

Narqath: “Pure nineties black metal” à la Darkthrone. Wat de release betreft: ook ik beveel Valo Pohjoisesta aan, samen met Omega uit 2008.

Wat was het dat jullie deed besluiten om black metal te gaan spelen? Wat trok jullie precies aan in het genre?

Narqath: Ik was als kind reeds erg aangetrokken tot Mercyful Fate en dergelijke bands. Mijn keuze was dus snel gemaakt.

Niflungr: In tegenstelling tot vele andere muziekgenres bestaat black metal niet enkel voor amusementsdoeleinden, maar draagt het ook een boodschap uit. Er is een enorme toewijding. Als je black metal maakt, moet je de vlag van Satan dragen. Wat mij in het genre aanspreekt, is dat het zich onderscheidt van al het andere… zowel op muzikaal, ideologisch als visueel vlak.

Een beetje opzoekwerk leerde mij dat de titel van het nieuwe album vertaald wordt als “licht vanuit het Noorden”. Staat dit symbool voor jullie land van herkomst of hoe moet ik dat zien?

Niflungr: We halen inspiratie en kracht uit onze natuurlijke habitat – het Noorden dus. Het “licht” kan ook verwijzen naar “de Verlichting”.

Elf langspelers en een handvol ep’s en splits later lijkt Azaghal nog steeds niet te stoppen. Wat is jullie geheim om de band zo levendig te houden?

Narqath: We doen het de laatste tien jaar eigenlijk net wat rustiger aan, maar de haat die in ons zit is niet te stoppen.

Niflungr: Zolang we iets te zeggen hebben, zal er geen einde komen aan de band.

Wat mij opviel, is dat alle teksten geschreven zijn in het Fins, behalve die van een aantal nummers op Nemesis uit 2012. Wat is hiervoor de reden geweest? 

Niflungr: Na het vertrek van de oorspronkelijke zanger (die weigerde een andere taal dan Fins te gebruiken voor zijn nummers), wilden we een andere manier uitproberen om ons uit te drukken.

Waarom zijn jullie uiteindelijk terug overgeschakeld op Fins?

Niflungr: We zijn uiteindelijk weer overgestapt op Fins omdat dat natuurlijker aanvoelde voor Azaghal.

Azaghal is in de loop der jaren bij verschillende labels ondergebracht zoals Evil Horde, Moribund Records en nu Immortal Frost Productions. Waar zoeken jullie precies naar in een label? Wat is voor jullie belangrijk als artiesten en als mensen?

Narqath: Eerlijkheid.

Niflungr: Wat voor mij het belangrijkste is, is dat men zich aan zijn woord houdt en doet wat er overeengekomen is. Dat is vrij zeldzaam tegenwoordig. Verder is het ook belangrijk dat het label je album goed promoot en verdeelt, natuurlijk.

Binnenkort vertrekken jullie op tour door Europa met labelmakkers Sekhmet, Antzaat en Myrkvid. Hebben jullie elkaar al eens ontmoet of wordt dit de eerste keer?

Niflungr: Ik kijk enorm uit naar die tour! Het is meteen ook de langste en meest intensieve tour tot op heden voor Azaghal. We hebben in het verleden al eens opgetreden met Sekhmet en de leden van Antzaat hebben we ook al enkele keren ontmoet.

Wat is jullie visie op live spelen als blackmetalband in dit moderne tijdperk? Hoe belangrijk is dit voor jullie vergeleken met de beginperiode van jullie carrière?

Narqath: Met alle mogelijkheden tot streamen en downloaden, is het naar mijn mening belangrijker dan ooit om shows te spelen.

Niflungr: De dingen zijn aanzienlijk veranderd de laatste jaren. Er zijn nu veel meer instanties die (black metal) shows proberen te boycotten, vooral in Centraal-Europa. Deze trend bestond helemaal niet toen wij pas begonnen als band. Daarnaast blijft de huidige generatie liever thuis achter zijn computer zitten om vanop een schermpje naar shows te kijken, maar men dient niet te vergeten dat zo’n optreden wel echt een meerwaarde biedt.
Verder worden er helaas ook zoveel blackmetalplaten uitgebracht per jaar, dat de luisteraar volgens mij een beetje uitgeput raakt. Op die manier blijft er niet genoeg publiek meer over per band.

Over dat boycotten van shows – is dat iets wat jullie zelf al hebben meegemaakt? Hoe gaan jullie daar mee om?

Niflungr: Oh ja. Er liggen altijd wel bewegingen op de loer die als enige doel hebben om het recht van vrije meningsuiting en het vrij denken dood te maken. Als je het niet eens bent met hun agenda, dan ben je automatisch hun vijand. Onze eerste aanvaring met deze individuen was in 2007, op het Under The Black Sun festival. Nu, ruim 10 jaar later, ondervinden we nog steeds problemen om shows te spelen in Europa. Mijn mening daarover? Spreekt voor zich.

Wat zouden jullie graag zeggen tegen boekingsagenten die vaker en vaker met dit soort vervelende situaties af te rekenen krijgen?

Niflungr: Vecht terug.

Dat is duidelijk. Is er tot slot nog iets wat jullie willen verwezenlijken in de toekomst? Ergens waar jullie de band nog willen heen brengen na al die jaren?

Niflungr: Waar de Zwarte Vlam ons ook heen leidt…

Links: