Beyond Our Ruins – A Dreadful Oath

Het Nederlandse Beyond Our Ruins zou wel eens dé verrassing van 2016 geweest kunnen zijn voor ons. De band blies ons (en menig ander) vorige zomer compleet van onze sokken op het Mechelse Funeral Noon. De vreugde was dan ook groot toen het debuutalbum van de heren, genaamd A Dreadful Oath, hier onlangs in de digitale brievenbus viel.

Wat het optreden van Beyond Our Ruins (onder andere) zo bijzonder interessant maakte toen, was de enorme variatie in de nummers. Doom metal kan behoorlijk monotoon zijn, maar Beyond Our Ruins kiest voor een  iets progressievere benadering van het genre en tovert de ene na de andere muzikale wending uit zijn mouw. Van loodzware funeraldoompassages met grunts die de grond onder je voeten doen daveren, tot prachtige melodische partijen op gitaar vergezeld van weemoedige zanglijnen die sterk aan acts als Woods of Ypres doen denken – het zit er allemaal in. De keys geven telkens op het juiste moment een extra epische of net subtiele melancholische toets aan het geheel en bezorgen meer dan eens kippenvel aan de luisteraar (een mooi voorbeeld hiervan is het nummer Dirge of Damnation). Zoveel verschillende zaken combineren en moeiteloos met elkaar afwisselen is gewaagd en kan zó makkelijk fout gaan, maar gelukkig zijn deze muzikanten perfect op elkaar ingespeeld, hetgeen resulteert in een te allen tijde strak samenspel. Daarbovenop komt nog eens dat de productie bijzonder goed is, waardoor alle elementen ten volle tot hun recht komen.

Dat er veel tijd, aandacht en talent in A Dreadful Oath is geslopen uit zich trouwens in alle aspecten van het album. Niet enkel qua compositie zit alles snor, ook de teksten zijn goed doordacht en passen perfect bij de muziek die de heren neerzetten. Net het feit dat aan alle onderdelen van het album evenveel aandacht is besteed, zorgt ervoor dat dit debuut helemaal ‘af’ is en staat als een huis.

Zo kunnen we nog even doorgaan, maar eigenlijk moet je gewoon zelf gaan luisteren. Met de release van deze plaat jagen de Nederlanders een frisse wind doorheen het doomgenre. De vele tempowisselingen, de combinatie cleane zang en diepe grunts en de keys die mooi doorheen het geheel gevlochten zijn, maken A Dreadful Oath tot een ijzersterk debuut. Alles is goed doordacht, tot in de puntjes uitgevoerd en ademt een intense sfeer uit. Er is uiteraard nog ruimte voor verbetering – de band laat zoveel potentieel horen en heeft dus ongetwijfeld nog meer in zijn mars – maar voor nu is dit een méér dan prima debuut. Om het maar even in doom-termen uit te drukken: op een overvol kerkhof van doomacts, staat Beyond Our Ruins nu al als een klein mausoleum.

Zij die na het lezen van deze review (terecht) de heren eens aan het werk willen zien, kunnen op 25 februari terecht op de eerste editie van Doom over Gorinchem, waar de releaseshow zal plaatshebben. Meer info daarover vind je hier.

Tracklist

 1. Oblivious
 2. Dirge of Damnation
 3. Seance in Fear
 4. Legion
 5. Rapture Coming Down
 6. Torn Asunder
 7. Pantheon
 8. A dreadful Oath
 9. The Shadows That Bleed
 10. Forge Your Denial

Score: 90/100

 • Label: eigen beheer
 • Release: februari 2017

Volg Beyond Our Ruins: