Black Cilice – Banished From Time

In de afgelopen jaren heeft Black Cilice behoorlijk wat reputatie opgebouwd binnen de underground. Het onbeduidende Portugese heerschap verwierf die reputatie met zijn duistere, rauwe, lo-fi black metal dat onder meer doet denken groepen uit bijvoorbeeld Les Légions Noires. Met Banished From Time maakt Black Cilice echter nog meer indruk.

Ten opzichte van de voorgaande releases, klinkt Banished From Time haast als een heldere, toegankelijke, uitstekend geproduceerde plaat. Oftewel: in termen van productie is het niet meer zo lo-fi als dat het eerst was. Maar nog steeds is het best wel lo-fi. Bovendien zijn de gitaren en het stemgeluid wat meer naar de voorgrond getreden, wat ervoor zorgt dat deze vierde plaat van de Portugees er goed in hakt.

Banished From Time is namelijk een dikke, hypnotiserende brok van melancholie en wanhoop die jou opslokt vanaf de eerste tel. Maar tussen al die inktzwarte lagen van zwartgalligheid, zit er ook een streepje schoonheid in deze plaat. Het totale gevoel dat Black Cilice weet op te roepen is niet eenvoudig te duiden, omdat er in feite zoveel gebeurt en tegelijkertijd weer bijna niks, als we puur naar de muzikale output kijken. Mijn advies is dan ook om vooral zelf een van de beste black metal releases van 2017 zelf op te sporen, te beluisteren en er zelf een betekenis aan te hangen. Een buitengewoon bijzonder plaatje.

Tracklist:

  1. Timeless Spectre
  2. On the Verge of Madness
  3. Possessed by Night Spirits
  4. Channeling Forgotten Energies
  5. Boiling Corpses

Score: 85/100

  • Label: Iron Bonehead Productions
  • Release: Maart 2017